’Männen har förstått att de missar något’

Uppdaterad 2012-11-19 | Publicerad 2012-11-14

Ny undersökning: Nu har papporna fått dåligt samvete

STOLT FÖRÄLDER Förr lade Martin Melin fokus på sitt – karriär och golf. Nu är han mycket mer närvarande. ”Det känns skönt i hjärtat”, säger Martin, här med sonen Charlie.

I en undersökning från Vi föräldrar avlivas myten om mammaskulden.

Mer än var fjärde pappa känner skuld för att de tillbringar för lite tid med sina barn.

– Om det kan leda till förändrade normer så tycker jag att det är bra, säger barnpsykologen Jenny Klefbom.

De första fyra åren som nybliven pappa kunde polisen och tv-personligheten Martin Melin inte förstå att han var en frånvarande förälder.

Allting fungerade ju. Barnet var alltid mätt, tvättad och glad när han kom hem. Mamman var ständigt närvarande och skötte allt.

Melin kunde i stället fokusera på sitt, karriären och golfen. Och han var ju ändå på plats – ibland.

– Jag tror att en hel del pappor faktiskt inte ser att de inte är närvarande. De tror att en halvtimme räcker, ­lite skoj och sparka boll med grabben, säger han.

Avlivar mammamyten

Nu är han gift med deckardrottningen Camilla Läckberg, och är pappa till tre barn. Samtidigt har någonting förändrats i hans föräldrarskap.

I söndags, på fars dag, fylldes Martin Melins blogg med bilder på leende ungar. Samma tuffa polis som förut, men nu med ett förtjust blänk i ögonen. En stolt pappa.

– Är man inte en närvarande pappa så får man inte den där känslan när barnet kommer och vill något, när barnet kommer till pappa och säger ”kan du hjälpa mig?”. Det känns väldigt skönt i hjärtat, berättar han lyckligt.

I september genomförde Novus en undersökning på uppdrag av tidningen Vi föräldrar där över 1000 föräldrar fick frågor om sitt föräldrarskap. Siffrorna kom som en chock, och avlivar myten om ”mammaskulden”.

Hela 37 procent av männen svarade att de kände skuld för att de tillbringade för lite tid med sina barn – bara 26 procent av kvinnorna kände samma sak.

’Dåligt samvete positivt’

Martin Melin är inte förvånad över statistiken, han blir i stället upprymd på rösten. Han har upplevt samma sak, att inte finnas där. Men det håller på att förändras där ute, menar han:

– En närvarande pappa är en god investering för barnet. Att pappan finns där, säger han och tillägger:

– Det håller på att hända något i samhället. Papporna håller på att hämta hem mark, slår han fast.

Jenny Klefbom, känd barnpsykolog, är inne på samma spår. Hon kan inte låta bli att bli glad när hon ser siffrorna.

– Det finns något positivt med dåligt samvete. Många vill ha det till att skuldkänslor bara är dåligt, men det ­leder till förlåtelse, det är då vi tar tag i saker och ting i våra liv, menar hon.

– Männen börjar förstå att det är något de missar, att det är en genuin önskan att ”jag vill också vara med”.

Det här skäms föräldrar för

Vi Föräldrar, i butik 22 november.

37 procent av småbarnspapporna känner skuld över att de tillbringar för lite tid med sina barn, att jämföra med 26 procent av mammorna.

Mammor och pappor har i lika hög grad dåligt samvete för att de håller på för mycket med mobilen och ­datorn när de är med barnet (32 procent).

19 procent av mammorna har dåligt samvete för att de hämtar för sent på förskolan – 15 procent av papporna känner så.

Att barnet har för lite aktiviteter har 15 procent av mammorna till barn i åldern 0–3 år dåligt samvete för – motsvarande siffra för papporna är 12 procent.

15 procent av mammorna har skuldkänslor för att barnen inte äter tillräckligt bra mat, men bara 10 procent av papporna känner detsamma.

Källa: ”Vi Föräldrar-rapporten 2013”