”Att få barn blev en ögonöppnare”

Uppdaterad 2014-08-22 | Publicerad 2014-08-07

Joakim Lamotte kom ut som feminist - och blev kritiserad

Få av hans manliga vänner kallar sig feminister. Men för Joakim Lamotte är kampen viktig.

- Fler måste kalla sig feminister. Vanliga snubbar måste våga ta ordet i sin mun. Det måste bli folkligt, säger han.

Sedan journalisten Joakim Lamotte, 36, skrev ett uppmärksammat blogginlägg om att hans ena dotter Olivia, 4, tagit illa vid sig av könsmaktsstrukturerna i en Alfons Åberg-film, har debatten gått het. Kritiken har handlat om att feministiska kvinnor hånas - medan feministiska män hyllas. Att män plötsligt blir feminister bara för att de fått döttrar.

- Även om jag skrivit om ämnet förut är det först nu jag stött på patrull från feministiskt håll. De verkar tro att de har patent på frågorna, säger Joakim Lamotte.

”Uppfostras olika”

Yvonne Hirdman är genusforskare vid Stockholms universitet. Hon håller med kritikerna om att män får mer kredd när de kallar sig feminister.

- Det beror på var man befinner sig. Är man inte feminist på Söder i Stockholm blir det bekymmer, men på landsbygden kan man gott föreställa sig att män som kallar sig feminister ses som något skumt, säger hon.

Det är döttrarna Olivia och Simone, 16 månader, som fått Joakim Lamotte att börja samtala kring jämställdhet. Att få barn tror han är en ögonöppnare för många föräldrar.

- Allt kvinnor gör värderas mindre - den kvinnliga orgasmen ses till och med som mindre värd än den manliga. Det beror på att vi uppfostrar tjejer att hålla på sig, medan killar uppmanas att ta för sig, säger Joakim Lamotte.

Börja med sig själva

- Det värsta jag vet är pappor som säger att de ska låsa in sina döttrar när de blir äldre - de gör sig skyldiga till att de senare kallas hora i skolan. Papporna menar indirekt att dottern ska hålla på sig. Jag säger tvärtom. Ut och ta för er, men de killar som inte klarar av att ge er orgasm kan ni be dra åt helvete.

Luis Lineo är ordförande i organisationen Män för Jämställdhet. Han tycker att det är bra att män engagerar sig, men de borde börja med sig själva.

- Det finns kvinnor och ett fåtal män som kämpat för jämställdhet sedan lång tid tillbaka. Det behöver man vara ödmjuk inför och inte sätta sig på höga hästar. Är man inte medveten om maktperspektiven gör man mer onytta än nytta, säger han.

Fler manliga feminister

Navid Modiri, artist, skrev ett brev på Facebook till sin femåriga dotter: ”Jag gör det för oss båda. Jag tänker göra det för min egen skull. Kalla mig feminist och börja agera som en man med ryggrad”.

Kodjo Akolor, komiker och programledare, tycker att det är lika viktigt för honom att vara feminist som antirasist.

Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare, kallar sig feminist bland annat för att kvinnor inte klättrar lika snabbt i karriären och ges sämre lön.

Jonas Gardell, författare, skrev på Facebook: ”Nån frågade om jag är feminist. Men naturligtvis är jag det, kära du. Valet står ju mellan att vara feminist och idiot”.

Källa: Amelia, Facebook