Opereras – och ångrar sig inte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-02

Unik studie: Kvinnorna mådde bättre utan sina bröst

När livet står på spel saknar brösten betydelse.

Kvinnor som tar bort sina bröst för att slippa cancer ångrar sig inte.

Mary Mårtensson, reporter på Kvinna-redaktionen.

Kvinnor med en bröstcancergen löper upp till 80 procents risk för bröstcancer. Många väljer därför att operera bort brösten.

–?Dessa unga kvinnor har sedan barnsben haft flera nära kvinnliga släktingar med bröstcancer som kan ha dött tidigt i sjukdomen. Det är vanligt att mamman fick bröstcancer när flickan var 13-14 år och så kanske hon dog när flickan var 17 år, berättar Yvonne Brandberg, psykolog och professor i vårdvetenskap med inriktning på onkologi, på Karolinska Institutet i Solna.

Hon har gjort en studie med 90 kvinnor hur de mådde sedan de tagit bor brösten. Snittåldern var 42 år. Sju kvinnor var i 20-års åldern. Samtliga fick en bröstrekonstruktion.

Mådde bättre efteråt

Resultaten av studien är mycket positiva.

–?Ingen av kvinnorna ångrade sig. Kvinnorna var nöjda med sitt beslut – att de gjort allt för att inte få bröstcancer, säger Yvonne Brandberg.

Efteråt mådde kvinnorna bättre psykiskt.

–?Majoriteten tyckte att deras liv förändrats till det positiva. Den generella ångesten minskade. Livskvaliteten påverkades inte.

Däremot påverkades kroppsuppfattningen och sexualiteten negativt.

–?Hälften kände sig mindre sexuellt attraktiva och den sexuella tillfredsställelsen minskade.

De kvinnor som väljer operation är starkt motiverade – barn är ofta ett viktigt skäl.

–?Processen tar i allmänhet ett år. Det är bra. Då har man god tid på sig att fundera igenom sitt beslut, så att det inte blir så drastiskt, säger Yvonne Brandberg.

Har förlorat känseln

Två av de kvinnor som ingick i studien var Linda Andersson, 31, som Aftonbladet berättade om i går, och Carina Lundberg Markow, 49. Ingen av dem ångrar sig. Nu slipper de leva med oron för bröstcancer.

Båda har förlorat känseln i brösten. Men ingreppet har varken påverkar deras kroppsuppfattning eller sexualitet.

–?Jag oroade mig för hur det skulle se ut efteråt. Men nu känns det som mina bröst. Jag tycker de är helt okej, säger Linda Andersson om sina rekonstruerade bröst.

Så kan du hjälpa

?Rosa Bandet är en världsomfattande kampanj för att uppmärksamma och bekämpa bröstcancer. Den startar i dag och pågår hela oktober.

?Vill du skänka pengar till bröstcancerforskningen? Köp Cancerfondens rosa band för 20 kronor. Eller sätt in pengar på pg 90 1986-0. Märk med ”ROSA”. Eller sms:a till 72 900. Skriv ROSA och skänk 50 kronor.

?För första gången kan allmänheten köpa biljetter till Rosa Bandetgalan den 28 oktober, som också direktsänds i TV3.