”Min fru vill separera på prov”

Foto: COLOURBOX
Plötsligt vill hon separera på prov.
RELATIONER

Hej Linn! Jag och min fru har varit gifta i tolv år. Självklart har äktenskapet gått upp och ner, men övergripande har vi haft det bra. Inte sämre än vad de flesta andra verkar ha det i alla fall. Häromdagen kom hon hem och berättade att hon vill provseparera. Jag blev alldeles ställd, eftersom det känns som att det kom som en blixt från en klar himmel. Jag frågade om hon hade träffat någon annan, vilket hon förnekade. Tror dock att hon dejtar någon. Hon vill att vi växelbor varannan vecka i huset med våra barn och att vi under ett par månader känner efter hur det är att vara utan den andre. Jag vill spontant bara säga att antingen fortsätter vi eller så skiljer vi oss, samtidigt som jag är rädd att det blir ett förhastat beslut. Jag är chockad och kan inte riktigt tänka rationellt.

LINN SVARAR: Du är i chockfasen och då kan man varken tänka eller känna riktigt klart. Din tankeförmåga är delvis utslagen och stora avgörande beslut bör skjutas upp tills du har landat mer. Förklara det för din fru. Du har rätt att bromsa och förklara att det går för fort och att du vill ta ett steg 
i taget, inte bara rusa i väg och inte förstå konsekvenserna av handlandet. Vill hon flytta ut under en period, så kan du självklart inte hindra henne, men då är det också hennes beslut. 12 år är en lång tid och det är ingenting som bara kastas bort från en dag till en annan. Det tar tid, så ge er själva den tiden, något annat vore respektlöst både mot er själva och er familj.