Så vet du om din partner är otrogen

8 tydliga tecknen tecken som du kan leta efter

Foto: PATRIK LUNDIN/SCANPIX
Det gäller att ha koll på vad man ska leta efter hos partnern...
RELATIONER

Din partner beter sig skumt men du vill inte ställa honom eller henne till svars. Ofta har dock magkänslan helt rätt.

– 80 procent av dem som kommer till oss med en känsla av att något är fel har en otrogen partner, säger Jane Andersson, privatdetektiv.

Beteenden som tyder på otrohet kan vara att partnern helt plötsligt bryr sig mycket mer om sitt utseende, vill ha mycket mer sex – eller inget sex alls – och vaktar på sin telefon som om den vore av rent guld.

Foto: AFTONBLADET
Jane Andersson.

Plus har pratat med privatdetektiverna Jane Andersson och Jonas Carlsson och relationsexperten Charlotte Sander. De säger alla en och samma sak: Säger magkänslan att något är fel, har den ofta rätt.

– Har man varit tillsammans med en person länge så märker man ju av de små detaljerna. Personen kanske går till jobbet tidigare eller kommer hem senare. Eller så måste hen helt plötsligt träna badminton varenda tisdagskväll och blir väldigt upprörd om något hindrar den nyfunna hobbyn, säger Jane Andersson, privatdetektiv på Den kvinnliga detektivbyrån.

Att partnern är frånvarande kan vara ett annat tecken.

– Många blir tystlåtna och undvikande. Allmänt frånvarande därför att tankarna är någon annanstans än i relationen, säger Jonas Carlsson som jobbar på Privatdetektiv Väst.

Foto: AFTONBLADET
Charlotte Sander.

Charlotte Sander, relationsexpert och samtalsterapeut, kommer många klienter som råkat ut för en otrogen partner.

– Den absolut viktigaste ledtråden här är magkänslan. Man känner att något är förändrat med personen, säger hon.


När tycker du att man ska konfrontera en partner som beter sig skumt?

– Här gäller det att ha lite is i magen. Jag tycker att man ska konfrontera, men göra det först efter att man har tagit reda på fakta. Det gäller att separera fakta från vad som eventuellt bottnar i ens egen dåliga självkänsla, Charlotte Sander.

Vad gör man då om hen fortsätter ljuga?

– Partnern kan i det läget ljuga sig blå, men då har du ett val. Du kan fortsätta känna osäkerhet och bli förd bakom ljuset eller också kan du agera på känslan och gå därifrån. Men ge dig inte in i något slags kamp för det du anser vara ditt, säger Charlotte Sander.

8 tecken på otrohet – det här kan du leta efter

Foto: TT BILD

Mobiltelefoner och datorer
Din partner är mycket hemlighetsfull kring mobil och dator. Hen ändrar lösenkod till mobilen oftare än hen byter underkläder och ringer det kan du räkna med att hen går undan och svarar i ett annat rum.
– Att telefonens logglistor på inkommande och utgående samtal är tomma skulle jag säga är ett starkt tecken, säger Jonas Carlsson, privatdetektiv.

Tekniken kan också avslöja en otrogen person ...
Dagens högteknologiska samhälle kan ofta avslöja otroheter – om du vet vad du ska leta efter.
– Bilens navigationssystem kan visa exakt vart man kört någonstans. Och hemlarmet visar om det inte kopplats ur under en helg då partnern påstår att hen varit hemma, säger privatdetektiven Jane Andersson.

Personen vill ligga mer – eller mindre
Ofta tror man kanske att en otrogen partner inte vill ha sex. Så kan det vara. Men det är i princip lika vanligt att den otrogna parten vill ligga mer.
– Man kanske har mer sex med partnern för att hen inte ska fatta misstankar. Det kan också handla om lusten, man har väckt sin virila sida och sexet skapar fantasier, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Ibland vill den otrogna bli påkommen
Från att ha loggat ut och raderat samtliga chattar kanske en otrogen part helt plötsligt lämnar fältet fritt.
– En kille lånade flickvännens dator och ”glömde” att logga ut så att hon kunde läsa allt han skrivit med den andra tjejen. Han valde att göra så eftersom han var för konflikträdd för att göra slut, säger Charlotte Sander.

Mer mån om sitt utseende
En klassiker, men fortfarande lika aktuell. Från att inte ha brytt sig det minsta har din partner helt plötsligt både färgat håret, börjat på gym och köpt ett gäng nya underkläder.
– Det här stämmer fortfarande. Ibland tar man till och med med sig partnern ut på shoppingrunda och låter henne eller honom agera smakråd, säger relationsexperten Charlotte Sander.

Presenter och blommor
Det är inte ovanligt att ett dåligt samvete lindras genom att den otrogna parten köper blommor och presenter, helt utan att något speciellt firas.
– Detta görs för att partnern inte ska bli misstänksam, men det är ju precis det som är misstänkt beteende, säger Charlotte Sander, relationsexpert.

Ändrade vanor
Helt plötsligt börjar din partner tillbringa mycket mer tid på jobbet. Hen går till jobbet tidigare och slutar senare än vanligt. Men många passar också på att vara otrogna hemifrån, fast partnern är där.
– Med sociala medier och möjlighet att jobba hemifrån går det att ha kontakt med älskaren eller älskarinnan i princip hela tiden. Jag har haft många klienter vars partner sagt till dem ”Nej, gå och lägg dig du”, och så sitter hen uppe och har kontakt med sin älskare eller älskarinna, istället för att jobba, säger relationsexperten Charlotte Sander.
Nya intressen kan också vara en varningssignal.
– Helt plötsligt måste hen träna badminton varenda tisdagskväll, säger privatdetektiven Jane Andersson.

Läppstift på kragen och parfymdoft
Nej, de flesta otrogna går inte att avslöja med sådana knep, menar privatdetektiven Jane Andersson.
– Läppstift på kragen är Hollywoods sätt att beskriva otrohet. De flesta är mer försiktiga än så. Men hittar man öppnade kondompaket – fast man inte använder kondomer i sitt förhållande – så är det ett ganska tydligt tecken. Vi har även haft klienter som hittat undangömda viagrakartor.