Kvinnor tjänar mer – i en yrkesgrupp

Uppdaterad 2012-11-08 | Publicerad 2012-11-07

Bara i en yrkesgrupp bland de tio största i landet tjänar kvinnor mer än männen – med 200 kronor.

I resten av grupperna halkar de efter med så mycket som 9000 kronor i månaden. 

– Arbetsmarknaden är väldigt könsuppdelad, säger Ulrika Hagström, jämställdhetspolitisk utredare på TCO. 

Medellönenerna för de tio största yrkesgrupperna 2011 har sammanställts i SCB:s "Lathund om jämställdhet 2012" – vilka presenteras i dagens Metro.

Och där framgår det med särskild tydlighet att det finns en hel del att jobba med när det kommer till löneskillnaderna mellan könen.

Tjänar mer i vården

Bara i en yrkesgrupp tjänar kvinnorna mer och det är som vård- och omsorgspersonal. Där kan männen förvänta sig 200 kronor mindre i lönekuvertet varje månad, då medellönen för dem ligger på 22,800 kronor.

Men i jämförelse med andra yrkesgrupper som presenteras i rapporten är den skillnaden i det närmaste omärkbar.

Bland landets företagsekonomer skiljer det till exempel 9000 kronor mellan könen varje månad. Vilket krasst betyder att en sjuk manlig kollega i det läget ändå tjänar lika mycket som kvinnorna inom samma yrke – det vill säga 80 procent av den manliga medellönen på 45,400 kronor.

Trots det här är kvinnor i större grad universitets- och högskoleutbildade.

Men oftast inom så kallade kvinnodominerade yrken.

Stora problem på arbetsmarknaden

– Arbetsmarknaden är väldigt könsuppdelad. Även om kvinnor i större grad har universitets- eller högskoleutbildning, så är det ofta inom kvinnodominerade yrken. Där är där vi har det stora problemet som är svårt att komma åt: löneskillnaden mellan kvinno- och mansdominerade sektorer, säger Ulrika Hagström, jämställdhetspolitisk utredare på TCO till Metro.

Bara i tre yrken bland de 30 största i landet finns det en jämn könsfördelning bland de anställda – det vill säga minst 40 procent av vardera könet. Det är bland kockar och kokerskor, läkare men även universitets- och högskolelärare, enligt SCB:s rapport.

"Går fruktansvärt långsamt"

Och trots att könsfrågan ständigt är aktuell går utvecklingen långsamt på arbetsmarknaden.

– Det som är så bekymmersamt är att det går så fruktansvärt långsamt. Vi konstaterar år efter år att de strukturella löneskillnaderna är ett problem och ändå händer det inte tillräckligt, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i fackförbundet Vision, till tidningen.