Bildt rasar efter tjänstemännens upprop

Uppdaterad 2018-09-27 | Publicerad 2018-09-26

261 tjänstemän i regeringskansliet oroas i ett upprop över hur nästa regering kommer att påverka värdegrunden i deras arbete.

Men uppropet totalsågas av Carl Bildt som anser att tjänstemän ska vara lojala regeringen som bildas – oavsett vilket parti som bildar den.

–Det kan hända att man känner att man inte klarar denna lojalitet, och då bör man säga upp sig, säger Carl Bildt till Aftonbladet.

I måndags lämnade 261 opolitiska tjänstemän i regeringskansliet in ett upprop där de uttrycker en oro över att värdegrunden i arbetet i regeringskansliet skulle kunna rubbas av nästa regering, skriver SvD.

I uppropet kräver tjänstemännen svar på flera frågor. Exempelvis vad som händer med regeringskansliets lojalitetsplikt mot regering och arbetsgivare om den innebär en konflikt mot ”regeringsformens bestämmelse om människors lika värde”.

De undrar också hur tjänstemän skulle kunna företräda Sverige om de exempelvis är samer, judar eller muslimer och därmed inte anses vara svenskar enligt en ny regering.

Brevet kan uppfattas som ett avståndstagande från en kommande regering ledd av Alliansen eller Moderaterna med ett eventuellt med stöd av Sverigedemokraterna, rapporterar SvD, som har tagit del av hela handlingen.

Initiativtagarna till uppropet är, enligt tidningen, anställda vid Margot Wallströms (S) utrikesdepartement. Totalt har 261 personer vid regeringskansliet skrivit under handlingen. Flera av dem är högt uppsatta chefer eller befattningshavare vid UD, skriver tidningen.

– Det är vi gemensamt som har tagit det här initiativet, så vitt jag vet är i princip alla departement representerade, säger Pernilla Nilsson, en av initiativtagarna och kansliråd vid UD till SvD.

”Utomordentligt anmärkningsvärt”

Uppropet sågas hårt av Moderaternas före detta partiledare och tidigare statsminister Carl Bildt. Han anser att det hela kommer att uppfattas som ett kampanjande från Socialdemokraternas sida.

– Uppropet är utomordentligt anmärkningsvärt och måste leda till en djupgående debatt. Ytterst vittnar det om bristande respekt för vår parlamentariska demokratis sätt att arbeta, svarar Carl Bildt Aftonbladet via mejl.

Carl Bildt anser att tjänstemännen i regeringskansliet ska vara lojala mot den regering som bildas – oavsett vad de tycker om de partier som bildar regering.

–Det kan hända att man känner att man inte klarar denna lojalitet, och då bör man säga upp sig, säger Carl Bildt.

SD: ”Man häpnar”

Sverigedemokraterna är också mycket kritiska mot tjänstemännens agerande.

– Ärligt talat har jag svårt att bedöma vad som är mest anmärkningsvärt i sammanhanget. Uppropet i sig, med anledning av den opolitiska roll tjänstemännen de facto ska ha, eller det faktum att de inte själva verkar inse att de tar politisk ställning. Man häpnar, säger Henrik Gustafsson, Sverigedemokraternas presschef.

Att uppropet skulle vara politiskt är inte sant, menar Pernilla Nilsson, som är ansvarig för utskicket av uppropet.

– Vi är ju just opolitiska tjänstemän och det är därför vi har skickat det här innan en eventuell regering har tillträtt så att det inte kan uppfattas som kritik av den regeringen, säger hon till SvD.

Aftonbladet har sökt Margot Wallström som genom sin pressekreterare hänvisar till regeringskansliets kommunikationsavdelning.

ANNONS