Slutspurtande partiledare frågades ut i TV4

Uppdaterad 2018-09-04 | Publicerad 2018-09-03

Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP) drabbade samman med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) i TV4.

M-ledaren var tydlig med att han inte tänker släppa fram Stefan Löfven som statsminister även om de rödgröna blir större än Alliansen.

– Absolut inte, sa han.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Sista veckan inför valdagen den 9 september består av flera olika utfrågningar, debatter och dueller. Samtidigt slutspurtar partiledarna genom kampanjaktiviteter runt om i landet.

På måndagskvällen drog ”Utfrågningen” i TV4 i gång, det första av två program där partiledarna drabbar samman hos programledarna Jenny Strömstedt och Anders Pihlblad.

Kristerssons besked: ”Absolut inte”

I slutet av sändningen presenterades en färsk sammanvägning av opinionsläget där de rödgröna får 40,3 procent, Alliansen 37,9 procent och SD 19 procent.

Ulf Kristersson fick frågan om han släpper fram Stefan Löfven som statsminister i ett läge där Alliansen är mindre än de rödgröna.

– Absolut inte, sa han.

– Alliansen är Sveriges i särklass största regeringsalternativ. Såvitt jag vet har Löfven inga planer på att också ta med Vänsterpartiet i regeringen.

Stefan Löfven, som under kvällen öppnat för en koalitionsregering i en debattartikel i DN, replikerade att ”blockpolitiken hämmar Sveriges utveckling”.

– Det kan vara koalition, det kan också vara i riksdagen. Det är där budgeten ska igenom. Även om vi blir större kommer jag att sträcka ut en hand över blockgränsen, sa han i TV4:s utfrågning.

Ebba Busch Thors besked om kärnkraften

Tidigare under utfrågningen hade KD-ledaren givit ett nytt besked om kärnkraften. Hon sa att staten bör överväga att ge bort kärnreaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 till nya ägare om inte Vattenfall omprövar beslutet att lägga ner dem.

– De står för åtta procent av elproduktionen. Jag är beredd att ge ett nytt besked. Om Vattenfall inte är beredda att ompröva beslutet att lägga ner bör svenska staten se sig om efter någon annan som är beredd att ta över driften. Vi bör överväga att ge bort dem. Eon som är minoritetsägare var emot beslutet att lägga ner dem.

”Vi har momentum”

Statsminister Stefan Löfven och Gustav Fridolin, språkrör (MP), hade förberett sig tillsammans på Rosenbad före utfrågningen.

– Jag känner att vi har ett momentum, att det börjar bli väldigt tydligt att det jag sagt, att valet är en folkomröstning om välfärden, och klimatfrågan har också kommit upp rejält i debatten, sa Löfven före sändningen.

M-ledaren och KD-ledaren hade laddat upp på varsitt håll. Ulf Kristersson vill fokusera på integration i valspurten. Tidigare under måndagen presenterade han, tillsammans med Elisabeth Svantesson, partiets förslag på området.

– Integration är vår tids viktiga ödesfråga. Lyckas vi finns tiotusentals personer som kommer att komma till sin rätt och bli framgångsrika i Sverige, som jobbar och bidrar och gör Sverige rikare. Misslyckas vi kommer vi se förfärliga konsekvenser när barn aldrig kommer in i samhället, flickor som får sina rättigheter förnekade. Det här är vår tids stora ödesfråga, sa han.

På tisdagskvällen är det Jan Björklund (L), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) som frågas ut i TV4.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!