Löfven till NMR: I Sverige håller man klaffen när andra talar

Publicerad 2018-07-05

ROMA. I Sverige håller man klaffen när andra talar.

Det är Stefan Löfvens budskap till nazistiska NMR som kan störa hans tal i kväll.

– De pratar om Sverige och att andra är landsförrädare, men de begriper inte vad Sverige är, säger statsministern.

När Annie Lööf i går kväll höll tal på Almedalsscenen stördes hon av NMR som skanderade ”folkförrädare”. Den nazistiska organisationen har under torsdagen dessutom gått runt på seminarier och fotograferat politiska motståndare, vilket skrämt upp många.

”Man står inte och skriker eller hotar”

I kväll är det Stefan Löfven som håller tal. På en pressträff i Roma, tre mil från Visby, fick han frågor om NMR:s agerande, närvaro – och risken för att också hans framträdande ska störas.

– Vi får se vad de gör. De verkar inte ha förstått var de är. Det här är ett demokratiforum där vi ska utveckla svensk demokrati och se till hur vi kan göra Sverige bättre och bryta perspektiv mot varandra, säger han.

– Då står man inte och skriker när andra håller tal eller går omkring och hotar och skrämmer folk och tar bilder. Då har de inte här att göra, överhuvudtaget.

Stefan Löfven menade också att NMR inte tycks ha förstått vad Sverige är för ett land.

– De pratar om Sverige och att andra är landsförrädare, men de begriper ju inte vad som är Sverige. Här håller man klaffen när andra pratar, det är ganska enkelt, säger han.

Kan skärpa lagen

Stefan Löfven framhöll att samhället måste göra mer för att sätta stopp för nazisternas framfart.

– Vi måste både se över om vi har en lagstiftning som vi kan använda på ett bättre sätt, det kräver en översyn. Det andra är, har vi inte det, ja, så ska vi naturligtvis se till att skärpa lagen.

Enligt statsministern är det som sker ”fullständigt oacceptabelt”.

– Vi kan inte ha odemokratiska krafter som använder demokratin för att förgöra demokratin. Demokratin har rätt att försvara sig, säger Löfven.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!