Löfven tar kampen mot skatteflykt på första maj

Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2019-05-01

UMEÅ. Stefan Löfven vill ta kampen mot skatteflykt i Europa. På första maj levererar han och Magdalena Andersson en rad förslag för att stoppa fusket:

”Skatteflykten har uppskattats kosta världens länder minst 130 miljarder euro i skatteintäkter – varje år. Det är mer än Sveriges årliga budget”, skriver de på Aftonbladet Debatt.

SSU:s ordförande Philip Botström vill dock se mer kraftfulla åtgärder.

När statsminister Stefan Löfven (S) i dag ställer sig i talarstolen på Rådhustorget i Umeå för att förstamajtala är det trygghet, demokrati och sammanhållning som är parollen.

Om bara några veckor hålls valet till EU-parlamentet, vilket sätter sin prägel på dagens firande.

Vill stoppa skatteflykt

Löfven och finansminister Magdalena Andersson slår i dag fast att Socialdemokraterna går till val på att öka insatserna för att stoppa skatteflykten i Europa.

I en debattartikel på Aftonbladet levererar de tre förslag på området. Dessa vill man lägga till den svarta lista över länder som bryter mot EU:s standard när det gäller skatteflykt, så kallade skatteparadis.

De skriver: ”Med gemensamma krafter har det internationella nätet dragits åt rejält. Det gick en gång i tiden att chansa och utelämna informationen om kapitalet på kontot i Jersey, Schweiz eller Luxemburg. Genom internationella samarbeten har vi sett till att det inte längre går. Men mer behöver göras.”

”Räcker inte”

Förändringarna som Löfven och Andersson vill se handlar om att skärpa lagstiftningen, öka kraven på registerföring och mer information.

Bland annat att Skatteverket ska kunna ta in information om hur mycket skatt multinationella företag med verksamhet i Sverige betalar i andra länder.

Philip Botström, SSU:s ordförande, tycker att det är välkommet att S vill göra mer mot skattefusket.

– Men det här räcker inte. Det är alldeles för fegt. Svenska myndigheter har för små möjligheter och resurser att ensamt kunna upptäcka all skattefusk. Därför vill SSU ha en EU-insatsstyrka mot skattefusk. Med mandatet att inleda utredningar mot gränsöverskridande skattefusk, säger han.

Arbetsrätten upprör

Botström menar att en svart lista med skatteparadis är ett första steg. Men att det krävs mer.

– Länder som Irland och Malta bör ingå och det bör införas ekonomiska sanktioner mot dem. De urholkar välfärdens finansiering inom hela unionen och tvingar vanligt folk att bära hela notan.

På många håll i landet väntas dock första maj präglas mer av den inhemska debatten än det kommande EU-valet.

Fackliga organisationer väntas bland annat demonstrera mot den utredning om moderniserad arbetsrätt som regeringen sjösätter, som en del av överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!
 

Här talar S, LO och V

  • Stefan Löfven, statsminister och partiledare (S): Umeå
  • Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S): Örebro
  • Magdalena Andersson, finansminister (S): Stockholm
  • Heléne Fritzon, toppkandidat till Europaparlamentet (S): Halmstad
  • Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande: Kalmar
  • Therese Guovelin, LO:s vice ordförande: Norrköping och Linköping
  • Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande: Varberg
  • Jonas Sjöstedt, partiledare (V): Göteborg och Borås