Sverige blir ordförande i FN-organ

Publicerad 2019-03-19

Margot Wallström, utrikesminister

Sverige blir ordförande för Internationella atomenergiorganet, IAEA.

– Det ska användas för att sätta frågan om icke-spridning av kärnvapen högt upp på den globala agendan igen, säger Margot Wallström.

FN-organet IAEA (Internationella atomenergiorganet) arbetar för att säkerställa att kärnenergi inte används för militära ändamål. I september blir Sverige för första gången ordförande för IAEA:s styrelse.

Ordförandeskapet sträcker sig under ett år.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger i en kommentar att IAEA har en viktig roll för fred, säkerhet och utveckling. Organet arbetar bland annat med att säkerställa att Iran följer det kärntekniska avtalet. IAEA följer också hur Nordkoreas kärnvapenprogram utvecklar sig.

– Det svenska ordförandeskapet i IAEA ska användas för att sätta frågan om icke-spridning av kärnvapen högt upp på den globala agendan igen. Det är avgörande för att skapa förutsättningar för tillit mellan länder och en hållbar fred, säger Margot Wallström.

IAEA bildades 1956 och Sverige har två gånger haft posten som generaldirektör. Sigvard Eklund mellan 1961–1981 och Hans Blix mellan 1981–1993.