Björklund: Stoppa utvisningarna till Afghanistan

Publicerad 2017-06-20

Liberalerna kräver tillfälligt stopp för utvisningar till Afghanistan efter att säkerhetsläget i landet försämrats.

– De bör stoppas omedelbart, säger Jan Björklund.

Moderaterna delar däremot inte L-ledarens krav.

Jan Björklund.

I förra veckan gjorde Migrationsverket bedömningen att säkerhetsläget i Afghanistan förvärrats. Enligt myndighetens enhet för landanalys, Lifos, väntas situationen i landet fortsätta att förvärras den närmaste tiden.

Nu vill Liberalernas partiledare Jan Björklund att utvisningarna från Sverige till Afghanistan tillfälligt stoppas.

– Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats påtagligt under våren och försommaren. Det har lett till att Tyskland beslutat att stoppa alla avvisningar. Sverige borde fatta samma beslut. Det är för farligt där, säger han.

Jan Björklund tänker snarast ta upp frågan med regeringen.

MP välkomnar ställningstagandet

Även Miljöpartiet vill stoppa utvisningarna.

– Jag var själv i Afghanistan för några veckor sedan för att se med egna ögon och studera situationen för de som avvisas. Det är tydligt att läget har försämrats mycket, säger Maria Ferm, partiets talesperson i migrationsfrågor.

Hon tar som exempel att attentat är vanligt förekommande och att det råder brist i respekten för mänskliga rättigheter.

På MP-kongressen i maj fattades ett beslut om ett stopp på grund av det försämrade säkerhetsläget.

– Beslut utifrån bedömningar av säkerhetsläget är en fråga för Migrationsverket och jag har förtroende för att de följer denna fråga och också ser hur läget har försämrats, säger Maria Ferm.

Vänsterpartiet vill se ett tillfälligt stopp i väntan på att Migrationsverket gör en ny säkerhetsbedömning.

C: Vad menar Björklund?

Centerpartiet anser också att Migrationsverket ska pausa utvisningarna i väntan på ett nytt rättsligt ställningstagande. Partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson tycker däremot att Björklunds utspel är märkligt.

– Det blir lite oklart vem han riktar kravet till. Jag har svårt att se vad han vill göra. Vi avpolitiserade asylprocessen för tio år sedan. Det är Migrationsverket och domstolarna som bedömer säkerhetsläget. Politiker kan ändra lagen men det tar tid, säger hon.

Jan Björklund svarar att det viktigaste är att beslutet fattas, inte vem som gör det.

Vem riktar du kravet till?

– Både regeringen och Migrationsverket. Det Migrationsverket som i vårt system fattar besluten men ytterst är statsmakten alltid ansvarig. För mig är det viktiga inte vem som fattar beslutet utan att det fattas.

Vill du ändra lagen, så som det ser ut i Tyskland där sådana beslut tas politiskt?

– Nej, får mig får gärna Migrationsverket fatta beslutet, det viktiga är att beslutet fattas. 

Moderaterna säger nej

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att Björklunds krav är en fråga för ansvarig myndighet, det vill säga Migrationsverket.

– De gör bedömningarna om varje land och det är inget som regeringen varken ska, eller får, lägga sig i, säger han i en kommentar.

Moderaterna delar inte Björklunds krav om omedelbart stopp.

”Säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig. Det är dock en fråga för Migrationsverket och domstol att i varje enskilt fall bedöma om hinder för utvisning finns. Något totalt stopp gäller inte idag i förhållande till Afghanistan. Vi är för den ordning som är, det vill säga att detta ytterst är en bedömning för domstol”, skriver Moderaternas pressavdelning i en kommentar.

Migrationsverket meddelade i förra veckan att rapporten från Lifos inte är någon juridisk bedömning utan utgör en av flera informationskällor. Migrationsverket kan däremot besluta om verkställighetsstopp, alltså utvisningsstopp, om myndigheten bedömer att en ”ny situation i ett land kräver mer analys för att göra rättsliga bedömningar”.

”Skulle situationen i Afghanistan förvärras så att konfliktnivån når upp till den som råder i exempelvis Syrien skulle Migrationsverket fatta samma beslut som finns gällande situationen i där - det vill säga att man får skydd i Sverige om man kommer därifrån.” skriver Myndigheten i ett mejl till Aftonbladet och tillägger att man följer utvecklingen i landet noga.