Finansministern om krisen i äldreomsorgen: Krävs stora tillskott

Magdalena Andersson svarar på Kommunals krav på äldreomsorgslyft

Publicerad 2019-04-04

Nu svarar finansminister Magdalena Andersson (S) på Kommunals krav på ett äldreomsorgslyft.

Hon gör ingen hemlighet av att regeringens utlovade satsningar på 20 miljarder extra till 2022 inte räcker.

– Under nästa mandatperiod kommer det krävas ytterligare stora resurstillskott, säger hon.

Stress, för lite personal och många sjukskrivna. Kommunals ordförande Tobias Baudin beskrev i Aftonbladet i går en mycket ansträngd och akut verklighet inom äldreomsorgen.

– Äldreomsorgen lider av kronisk underbemanning, sa han och krävde ett ”äldreomsorgslyft” med statliga pengar till kommuner och landsting.

”Ett av de riktigt stora områdena”

Magdalena Andersson ger Baudin rätt i att behoven i äldreomsorgen är mycket stora – och kommer att öka i takt med att de äldre blir allt fler.

– Han pekar på ett av de riktigt stora områdena under de kommande åren, säger hon.

Att det krävs rejäla ekonomiska tillskott till äldreomsorgen håller hon också med om.

Regeringen har tidigare utlovat generella statsbidrag varje år till 2022, totalt 20 miljarder under mandatperioden, till kommuner och landsting. Detta står fast, enligt Andersson.

– Här kommer det att komma nu fem miljarder extra varje år till kommuner och landsting, det blir ett resurstillskott på 20 miljarder under den här mandatperioden, men det ser jag bara som början. Under nästa mandatperiod kommer det krävas ytterligare stora resurstillskott, så jag håller helt med Tobias Baudin om hur viktigt det är att vi politiker förmår att prioritera det här framför annat, säger hon.

Kommuner kan bidra

Magdalena Andersson menar dock att också kommunerna själva, som ansvariga för äldreomsorgen, kan göra mycket för att förbättra.

Det handlar till exempel om att se över villkoren för dem som jobbar i yrkena, menar hon. Inte minst för att kunna locka unga till de jobb som finns.

– I dag är det många som jobbar delade turer eller deltid till exempel och det är ingenting som gör att ungdomar ser det här som ett framtidsyrke.

Effektivisera mera

I övrigt menar Andersson att kommunerna också måste se till att unga och arbetslösa får möjligheter att utbilda sig till omsorgsyrken, till exempel genom yrkesvux och gymnasieskolans yrkesprogram.

– Dessutom måste man arbeta med vad man kan göra för att effektivisera verksamheten. Men då menar jag absolut inte att personal som redan springer på minutschema ska springa ännu fortare. Det handlar mer om att se över om man kan använda ny teknik på smartare sätt.

Ett exempel hon nämner är nattkameror för äldre som vill ha övervakning för trygghet, men inte vill att personal ska komma in och riskera att väcka dem.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!