Löfven: Din plikt att markera mot antisemitism

Statsministern deltog på minneshögtiden i Jerusalem

Uppdaterad 2020-01-24 | Publicerad 2020-01-23

Stefan Löfven påminde om sitt löfte till de överlevande efter Förintelsen – att aldrig glömma.

I samband med minneshögtiden i Jerusalem varnade han också för situationen i dag.

– Vi ser en oroande utveckling med ökande antisemitism i Sverige och övriga världen.

Följ ämnen
Israel
Stefan Löfven i Jerusalem.

Statsminister Stefan Löfven (S) har i två dagar deltagit vid minneshögtiden över att det är 75 år sedan dödslägret Auschwitz befriades.

Bland annat har han besökt Förintelsemuseet Yad Vashem, deltagit i den officiella minnestunden och ätit middag med Israels president Reuven Rivlin.

– 75-årsminnet är en påminnelse för oss alla om den yttersta konsekvensen av hat, antisemitism och förnekandet av människovärdet. Ett viktigt budskap från alla ledare var att ”vi måste och ska stå enade i kampen mot antisemitism”. Jag framförde också det till president Rivlin när vi träffades, säger Löfven.

”Oroande utveckling”

Situationen för judar i Sverige har flera gånger uppmärksammats. Många känner sig otrygga och kritik har funnits mot Löfvens eget parti, Socialdemokraterna, efter att medlemmar i ungdomsförbundet SSU:s Malmöavdelning skanderat om att ”krossa sionismen” i första maj-tåg.

Löfven lägger ner en blomkrans för att hedra nazismens offer.

Statsministern berörde själv situationen med en ökade antisemitism i Sverige och världen.

– Antisemitism går hand i hand med andra former av rasism och den är ett hot mot det öppna samhället och principen om alla människors lika värde.

Plikt att markera

Men Stefan Löfven påminde också om att han lovat överlevande att ”göra vad han som statsminister kan för hågkomsten av Förintelsen och kampen mot antisemitism i dag”.

– Det löftet kommer jag att hålla.

En del i det arbetet blir Malmökonferensen som anordnas i oktober och som har som syfte att bekämpa antisemitism och att föra minnet av Förintelsen vidare.

Enligt Löfven är det viktigt att alla markerar mot antisemitism och rasism.

– Säg ifrån och markera. Det är din plikt. Vi ska stå på rätt sida av historien.

”Antisemitism går hand i hand med andra former av rasism och den är ett hot mot det öppna samhället och principen om alla människors lika värde”, säger Stefan Löfven.