Regeringens prognos – missar sitt jobbmål

Uppdaterad 2018-04-16 | Publicerad 2017-04-18

Regeringen har som mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet av alla EU-länder till år 2020.

Men enligt sina egna prognoser i vårbudgeten ser man ut att missa målet med råge.

– Om vi ska nå målet kommer det att behövas fler åtgärder och det kommer vi naturligtvis att komma med, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

På Socialdemokraternas kongress 2013 lanserade partiledaren Stefan Löfven, då oppositionsledare, ett nytt mål för partiet. Sverige ska ha lägst arbetslöshet av EU:s alla länder år 2020. Målet blev sedan regeringens när S tillsammans med Miljöpartiet tog över makten efter valet 2014.

Sedan dess har arbetslösheten i Sverige sjunkit och allt fler människor kommit i arbete. Men i konkurrens med övriga EU-länder, fortfarande 28 stycken då Storbritannien ännu inte lämnat, går det sämre.

Sverige tappar på topplista

I den senaste mätningen från Eurostat, från februari i år, ligger Sverige inte bättre än på 15:e plats, med en arbetslöshet på 6,8 procent. Det innebär att man tappat på listan sedan förra året. I topp ligger Tjeckien, med en arbetslöshet på 3,4 procent följt av Tyskland, Malta och Ungern.

När regeringen i dag presenterade vårbudgeten visar prognoserna att arbetslösheten fortsätter sjunka i Sverige. Arbetslösheten bedöms landa på 6,6 procent i år för att sedan sjunka till 6,4 procent 2018 och sedan ytterligare till 6,3 procent året därpå.

För 2020, då regeringens mål ska vara uppfyllt, spås arbetslösheten bli 6,2 procent. Det är långt ifrån de länder som i dag har lägst arbetslöshet i EU.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) beror det bland annat på att det finns smidigare övergångar mellan utbildning och jobb i flera andra länder.

– Tyskland, Österrike, Holland och Danmark har en betydligt lägre ungdomsarbetslöshet än vad vi har i Sverige. Vad gäller arbetslösheten ligger vi inte alls etta, som vi gör när det gäller sysselsättningsgraden, utan mer närmare mitten.

Finansministern inte nöjd

Andersson säger att regeringen har ett väldigt tydligt fokus på att nå sitt jobbmål.

– Det har gett ett bra fokus och vi ser nu att arbetslösheten sjunker och för ungdomar är det den lägsta på 13 år. Men om vi ska nå målet kommer det att behövas fler åtgärder och det kommer vi naturligtvis att komma med, säger hon.

Hon säger sig inte alls vara nöjd med att Sverige i dag ligger på 15:e plats.

– Nej, det är jag inte. Här vill jag gärna se ytterligare åtgärder.

Flera oppositionspartier tog i dag upp jobbmålet i sin kritik mot regeringen. Moderaternas ekonomiska talesperson Ulf Kristersson säger att reformerna som genomförts, bland annat traineejobb och extratjänster, knappt har gett något resultat alls.

– Det finns inte en chans att regeringen kommer att nå det arbetslöshetsmål som man själva satt upp, säger han.

Mats Persson, Liberalernas ekonomiska talesperson, ser det hela som ett stort misslyckande.

– Det duger inte för Sverige att ligga i mitten. Men det allvarligaste är att det växer fram en ny underklass i Sverige. Arbetslösa ungdomar som inte gör någonting på dagarna, säger han.