SVT-chefen gillade SD-kritiska artiklar – byts ut

Uppdaterad 2018-09-09 | Publicerad 2018-09-08

Ansvarige utgivaren Eva Landahl byts ut under valvakan i SVT i morgon.

Detta bland annat efter att ha gillat två SD-kritiska artiklar på sociala medier.

– Hennes person riskerar att skugga valdagen och vi är helt ense om hennes beslut, säger Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT.

I går gick SVT ut och tog avstånd från Jimmie Åkessons uttalande i partiledardebatten; om att ”invandrare inte passar in”.

Beslutet fattades av ansvarige utgivare Eva Landahl, som menade att uttalandet var tvunget att bemötas.

– Vi blev nyligen fällda i Granskningsnämnden för att inte tillräckligt ha tagit bemött en situation i Aktuellt. Igår inträffade ett liknande läge i samband med partiledardebatten och jag står fast vid min bedömning att Jimmie Åkessons uttalande behövde bemötas i någon form, skriver Eva Landahl på SVT:s nyhetsblogg.

SD-kritiska artiklar

Men under dagen har det framkommit att Eva Landahl vid två tillfällen gillat SD-kritiska artiklar på Twitter, bland annat en från Aftonbladets ledarsida, vilket Expressen avslöjat.

– Under kvällen har det också rests frågor om att jag har ”gillat” två SD-kritiska artiklar på Twitter 2017 och 2014, samt en kommentar av en SD-politiker. Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem, skriver Eva Landahl.

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, menar att situationen är mycket olycklig.

– Det Eva känner att det hennes person riskerar att skugga den här viktiga valdagen. Det är hennes initiativ men vi är ense om beslutet, säger Anne Lagercrantz.

”Gillat dem omedvetet”

– Hon har läst de här artiklarna, scrollat och av misstag lajkat. Och hon har också av misstag lajkat en SD–politikers kommentar. Men det är ändå så att det strider mot våra riktlinjer.

Du säger att hon har gillat det här av misstag – vad bestod misstaget av?

– Det Eva säger är att hon har läst de här artiklarna och av misstag gillat dem.

Så hon gillar inte dem egentligen – eller visste hon inte vilken avsändaren var?

– Hon säger att hon omedvetet har gillat dem.

Sverigedemokraterna har meddelat att Jimmie Åkesson kommer bojkotta SVT under lördag och söndag, och därmed inte delta i valvakan.