SD-invit upprör regeringen – och avvisas av L och C

Uppdaterad 2018-05-16 | Publicerad 2018-05-07

Att Ulf Kristersson kan tänka sig migrationssamtal där även Sverigedemokraterna får ingå rör upp heta känslor.

Mikael Damberg (S) menar att det är särskilt allvarligt att det sker dagen efter Jimmie Åkesson besked om en angiveriplikt kring gömda papperslösa:

– Om inte Kristerssons värderingar hindrar honom från att samarbeta med SD om migrationspolitiken, då finns det inga hinder kvar.

Även Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) utesluter en uppgörelse med SD.

Det var i samband med söndagens partiledardebatt i Agenda som moderatledaren Ulf Kristersson slog fast att han vill ha en bred överenskommelse om migrationspolitiken. Något som även statsminister Stefan Löfven (S) förordar.

Men medan Löfven sa till DN att det ”inte finns på kartan” att bjuda in SD till samtalen, menade Kristersson att han inte vill utesluta något parti.

– Dagen efter att Sverigedemokraterna går ut och säger att de vill ha ett angiverisystem i Sverige, inspirerat av 30-talet och totalitära regimer världen över, då säger Kristersson att han är beredd att samtala och förhandla med alla partier om en ny migrationspolitik, säger Mikael Damberg, näringsminister.

– Om värderingar inte hindrar honom från att samarbeta och samtala med SD om migrationspolitiken, då finns det inga hinder kvar. Då har allt öppnats upp.

Oro i L och C

Efter gårdagens debatt skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund på Twitter att han anser att det behövs en bred migrationsuppgörelse mellan Alliansen och S. ”Otänkbart för mig att SD ingår i den”, förtydligar han därefter.

Till Aftonbladet säger Björklund:

– Vi måste ha en långsiktigt migrationspolitik, det har hattats för mycket. Då krävs det en blocköverskridande uppgörelse så att den står sig över regeringsskiften. Då är det Alliansen och Socialdemokraterna som måste vara överens.

– Det är inte onaturligt att det sker via en parlamentarisk utredning, då får ju alla partier vara med. Men i slutuppgörelsen ser vi bara att hela Alliansen och S är med, där kan inte SD vara med.

L-ledaren säger att hans partis ingångar i samtalen om migrationen kommer att handla om att stå upp för asylrätten, något man menar att varken M eller C gör fullt ut.

Annie Lööf (C) framhåller i sin tur, med anledning av Kristerssons uttalande, att ”Sverige behöver en ansvarsfull, stabil, långsiktig migrationsöverenskommelse mellan Alliansen och överblockgränsen.” Och tillägger: ”SD kan inte diktera villkoren för ett sådant innehåll.”

Reser frågetecken

Mikael Damberg säger att han förstår den oro som finns i L och C.

– Det är ju ett helt annat besked än det Kristersson tidigare har sagt, att han aldrig ska samarbeta, samtala, samverka eller samregera med SD.

Samtidigt framhåller Damberg att gårdagens uttalanden från M-ledaren väcker frågetecken om vad som skulle kunna hända efter valet.

– Betyder det här att Kristersson är beredd att bygga framtida regeringskonstellationer med hjälp av Sverigedemokraterna? Det vet vi tyvärr inte.

M: Parlamentarisk utredning

Under dagen har M förtydligat Ulf Kristerssons uttalanden med att man vill se en parlamentarisk utredning om migrationen.

Gruppledaren Tobias Billström framhåller att det är viktigt med långsiktighet och betonar att de två regeringsbärande partierna M och S har ett särskilt ansvar för att få till stånd inriktningen.

– Vi avser inga särskilda samtal med SD i frågan. Men parlamentariska utredningar innebär vanligtvis att alla partier som är representerade i riksdagen ingår, säger han.

”Privatiseringsiver”

Men det är inte bara migrationsfrågan som retat upp S. Under debatten duellerade Löfven och Kristersson jobbpolitiken, med flera hetsiga meningsutbyten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att det blev tydligt att M tänker fortsätta ”sin privatiseringsiver” från tidigare mandatperioder i regeringsställning.

Framför allt ser Johansson risker med förslaget om att privatisera Arbetsförmedlingen.

– När man lägger ut det arbete som i dag görs av Arbetsförmedlingen på privata aktörer, helt utan kontroll på vem som ska utföra arbetet, då leder det till att det också smyger in kriminella aktörer, det rör sig om stora pengar som lockar, säger han.

Kristersson vann debatten

Enligt tv-tittarna var det M-ledaren som avgick med överlägsen seger i partiledardebatten.

I kväll får Stefan Löfven och Ulf Kristersson en ny chans att försöka vinna väljarnas förtroende, men nu handlar det om en duell man mot man i Expressen. De ämnen som ska duelleras är miljö, lag & ordning, sjukvård och integration/invandring.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!