Nya MP-kravet: fler ensamkommande ska få stanna

Publicerad 2017-05-27

Gustav Fridolin.

LINKÖPING. Miljöpartiet vill att fler av de som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn ska få stanna.

Ombuden på kongressen valde att gå ännu längre än vad partistyrelsen ville.

MP ska nu verka för att de som kom 2015, och som fått avslag för att de hunnit fylla 18 år, ska få en ny möjlighet att få permanent uppehållstillstånd.

Den stora striden på Miljöpartiets kongress i Linköping har handlat om ensamkommande flyktingbarn och framför allt de 35 000 som kom till Sverige under 2015. Inför kongressen fördes det fram krav på en amnesti för de ur gruppen som befunnit sig i Sverige i minst ett år.

Partistyrelsen hade yrkat avslag, men tidigt i morse meddelade man att man var redo för en kompromiss.

Men kongressen gick längre ändå. Någon amnesti blev det inte, men ombuden ratade MP-ledningens förslag och röstade i stället igenom ett förslag från Grön ungdom som ville gå längre.

Det innebär att partiet nu vill att ensamkommande unga som kom till Sverige 2015, men fått avslag för att de hunnit fylla 18 år, ska få en ny möjlighet till prövning. Får de ja ska de få permanent uppehållstillstånd. Det gäller även de som ännu inte fått besked, men som fyllt 18 år. De ska enligt förslaget bedömas utifrån den ålder de hade när de kom vilket ökar chanserna att få stanna.

Partiledningen överkörd

Långa handläggningstider har nämligen lett till att de som var under 18 när de kom har bedömts som vuxna när de väl fått sin sak prövad.

Efter beslutet sa språkröret Gustav Fridolin:

– Jag är så stolt över att få kämpa för det här partiet som tar de här barnens framtid på allvar. Vi har fajtats för de här barnen sedan de första avslagsbesluten började komma. Det innebär också att vi vet hur tufft det har varit, säger han.

Fridolin tolkar beslutet så här:

– Det här handlar om de som kom som barn 2015 och sökte uppehållstillstånd då och som i normala fall hade fått ett beslut inom ett par månader men som på grund av de långa handläggningstiderna i många fall fortfarande inte fått något beslut. Då har man hunnit rota sig i Sverige och för dem tycker Miljöpartiet att man ska ge en ny möjlighet att få uppehållstillstånd och trygghet.

Blir svårt att få igenom

Han poängterade också att förslaget kommer att bli svårt att få igenom i riksdagen, vilket han menade var anledningen till att partistyrelsen sagt nej till permenanta uppehållstillstånd i skrivningen.

– I grunden tycker hela MP att barn och unga ska få permanenta uppehållstillstånd och det ville kongressen understryka. Sedan vet kongressen att det här är något som är väldigt svårt att få igenom. För att komma längre än de steg vi redan har tagit för de här barnen och ungdomarna då måste det finnas fler partier som ställer upp.

Enligt Fridolin måste nu Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna bekänna färg i frågan. Hur Socialdemokraterna, partnern i regeringen, ställer sig vill han inte spekulera om.

– Det får de svara på. Men för att regeringen ens ska kunna få igenom något i riksdagen krävs att C, L och KD sätller upp på det, säger Fridolin.