Ny mätning: Två tredjedelar tror att KD åker ur riksdagen

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-07-06

Två tredjedelar av väljarna tror att Kristdemokraterna åker ur riksdagen.

Mätningen från Aftonbladet/Inizio är en kalldusch för Ebba Busch Thor – som kämpar med sjunkande opinionssiffror.

– Vi ligger pyrt till i opinionen och mycket av rapporteringen handlar om det. Det är inte jättemärkligt att det också blir bilden hos väljarna, säger Peter Kullgren, biträdande partisekreterare.

Kristdemokraterna har i flera opinionsmätningar det senaste året legat under riksdagsspärren 4 procent. Bottennoteringen var i den stora SCB-undersökningen i juni där partiet fick partiet 2,9 procent. I Aftonbladet/Inizios senaste mätning fick partiet 4,5 procent.

Nu visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio att KD är ett av de partier som väljarna tror åker ur riksdagen efter höstens val.

Hela 82 procent tror att något av partierna KD, L eller MP åker ur riksdagen.

På frågan vilket av ovanstående partier svarar 66 procent, det vill säga två tredjedelar, KD.

– Det är överraskande mycket. Det är ett svårt läge för KD i opinionen, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Är beroende av stödröster

Hon säger vidare att mätningen är intressant med tanke på att KD historiskt är beroende av stödröster från allianspartier. Resultatet av mätningen kan innebära att fler M-väljare stödröstar för att rädda Alliansen.

En annan intressant faktor i mätningen är att nästan en femtedel av de som säger sig sympatisera med KD tror att partiet åker ur riksdagen.

– Det är inte bra. Inte en enda kristdemokrat ska ju tro att partiet ska ramla ut, säger Karin Nelsson och tillägger att L-väljarna och MP-väljarna inte tror samma sak om sina respektive partier.

Ligger pyrt till

Kristdemokraternas biträdande partisekreterare Peter Kullgren säger att det just nu är ett rörigt politiskt läge där det går upp och ner för många partier.

– Tittar man på er mätning i Inizio kommer vi vara kvar i riksdagen och det är jag övertygad om att vi kommer vara.

Hur allvarligt är det att väljarna tror att ni åker ur?

– Vi ligger pyrt till i opinionen. Mycket av rapporteringen i media handlar ju om det så det är inte jättemärkligt att det också blir bilden hos väljarna.

Hur ska ni lyfta er till valet?

– Vi har våra fokusfrågor klara, det handlar om vården, om äldreomsorgen och polisen. Det kommer vara vår agenda under hela valrörelsen.

38 procent av de tillfrågade tror att MP trillar ur riksdagen, 6 procent tror att L åker ut.