Åkesson: ”De får stå för vad de gjorde”

Löfven vill att Annie Lööf får uppdrag att sondera

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2018-11-15

Jimmie Åkesson (SD) vill att riksdagen ska få rösta om Stefan Löfven som statsminister direkt.

– C och L måste stå för det de gjorde i går, säger Åkesson.

Samtidigt säger Stefan Löfven att Annie Lööf nu bör få sonderingsuppdraget.

Efter dagens nya talmansrunda räknar Andreas Norlén med att kunna ge ett besked om hur processen ska gå vidare.

För talmannen finns nu huvudsakligen två spår, att utse en ny sonderingsperson, antagligen Annie Lööf (C) eller att lägga fram en ny statsminister för omröstning i kammaren, troligen Stefan Löfven (S).

Vilken väg Norlén väljer styrs till stor del av vad partiledarna framför i samtalen med honom.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger på väg in till talmannen att han nu vill att kammaren ska pröva statsminister Stefan Löfven skarpt genom en omröstning.

– Nu kan vi pröva Stefan Löfven i nästa omgång så får C och L stå för det de gjorde i går.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

– Det är det rimliga. Nu har C och L anslutit sig till den vänsterliberala konstellationen i riksdagen. Då kan de väl utse sin statsminister så vi kan komma vidare, fortsätter han.

Senare på en pressträff efter mötet med talmannen upprepade han detta krav. Han menade att det är den mest naturliga konsekvensen av att C och L i går deltog i att rösta ned Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Stefan Löfven säger efter sitt samtal med talmannen att han vill att Annie Lööf får uppdraget att sondera.

– Jag tycker det är naturligt att Annie Lööf får sonderingsuppdraget, att hon får pröva alternativ som inte har prövats fullt ut, säger Stefan Löfven.

Vill bedriva opposition med M och KD

Om de två mittenpartierna ska ingå i Stefan Löfvens regering menar han har mindre betydelse. Däremot ser han det som självklart att C och L är del i det regeringsunderlag som Löfven ska bygga sin politik på.

För SD:s del handlar det i så fall om att gå i opposition de närmaste fyra åren, framhåller Åkesson. Han är dock osäker om en Löfven-regering skulle hålla så länge.

Under tiden i opposition hoppas Jimmie Åkesson kunna bedriva oppositionspolitik tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

C-ledaren Annie Lööf är dock inte alls inne på samma linje som Jimme Åkesson. På väg in till talmannen svarade hon på en snabb fråga.

Annie Lööf, säger du nej till det?
– Ja, det gör jag.

Ulf Kristersson var först in till talmannen, men ville inte lämna några kommentarer.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS