Hemliga S-strategin ska vända krisläget

Publicerad 2018-06-05

Hemliga strategin ska vända desperata läget för Socialdemokraterna.

Partiet ska slåss på bred front för att locka tillbaka väljare från soffan.

En nyckel är att utnyttja SD:s Jimmie Åkesson i kampen om regeringsmakten, erfar Aftonbladet.

Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna rasar i SCB:s väljarundersökning för maj och landar på 28,3 procent. Det är S sämsta resultat i mätningen så nära ett val någonsin och kommer efter en uppslitande period med intern splittring om migrationspolitiken.

Men trots bottenresultatet har SCB tagits emot med lättnad inom krisstämplade S. Man beskriver det som en ”andningspaus” som ger partiet möjlighet att lyfta blicken från konflikter och mot politik inför valet.

Många osäkra väljare

Förklaringen är att S får ett bättre resultat i SCB än i andra opinionsundersökningar. Men också att de politiska motståndarna i Alliansen inte heller övertygar i mätningen, vilket försvåras av att Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Dessutom att väljare som lämnat S det senaste halvåret verkar ha gått till ”soffan”, alltså är osäkra på vad de ska rösta på till hösten, snarare än till ett annat parti. Totalt förklaras 2,2 procentenheter av tappet sedan i november av osäkra.

– Det känns som en betydligt roligare uppgift att vinna tillbaka väljare från soffan än om de hade hunnit lämna oss för SD, säger en riksdagsledamot.

Ska slåss på bred front

Flera som Aftonbladet talat med menar att det nu får vara slutbråkat i S. Att partiet måste sluta sig samman, kavla upp ärmarna och jobba för valseger.

Enligt källor är partiledningens strategi att slåss på bred front för att behålla regeringsmakten i höst.

Vägen framåt bygger på flera olika delar, under olika perioder fram till valet den nionde september:

I juni ska S satsa stenhårt på att lyfta fram det man anser står på spel i höst – välfärd mot de politiska motståndarnas skattesänkningar.

Men också trumma in budskap om trygghet på arbetsmarknaden och motståndet mot marknadshyror för att mobilisera traditionella S-väljargrupper. Det handlar till exempel om människor i hyresrätt med små ekonomiska marginaler. Man hoppas även kunna få igång en rejäl vänster-högerkonflikt, bland annat om vinster i välfärden och pensionärsskatt.

SD finns i planen

En annan bärande del av strategin rör regeringsfrågan och där är SD-ledaren Jimmie Åkesson en viktig pusselbit. Varje gång SD-ledaren sätter press på Alliansen om samarbete efter valet gynnar det S, är tanken.

I hemlighet gnuggar man händerna på S partihögkvarter i Stockholm åt uttalanden likt det Åkesson gjorde direkt efter SCB på tisdagen:

– Vill Kristersson bli statsminister måste han ta stöd av oss och då kommer vi kräva inflytande.

Om det politiska läget ligger kvar ungefär som i dag räknar S med att regeringsfrågan kommer att växa i betydelse, vilket man tänker utnyttja maximalt mot de politiska motståndarna. Man menar att S har en majoritet av väljarna med sig om att inte vilja samarbeta med SD efter valet.

– Det blir nerv i regeringsfrågan om vi rödgröna är största block eller om läget är mycket jämnt. Då är vi det enda alternativ som säger bestämt nej till SD och då hamnar bollen i knät på Moderaterna och även på Annie (C) och Jan (L). Vi kan pressa på i frågan om de tänker samarbeta med SD efter valet, säger en källa.

Partisekreteraren: Kommer jobba stenhårt

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad menar att partiet så klart hade velat ha högre siffror i SCB än nu. Men hon framhåller samtidigt att valet inte på något sätt är avgjort.

Att S-tappet till stor del kan förklaras av ett ökande antal osäkra väljare ser hon som en möjlighet.

– Det är klart att alla de väljare som inte har bestämt sig ännu är en en möjlighet för oss, vi kommer att jobba stenhårt hela vägen fram till valdagen för att få deras förtroende, säger hon.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!