S-källor: Stefan Löfven avgår 2021

Publicerad 2019-11-30

Källor inom Socialdemokraterna menar att Stefan Löfven avgår 2021.

Riktningen nästa år väntas bli helt avgörande för hans framtid.

Men också SCB-mätningen på tisdag kan få stor betydelse.

Just nu pressas statsminister Stefan Löfven (S) från alla håll.

Det är gängvåld, usla opinionssiffror, internt missnöje med Januariavtalet och attacker från oppositionen om allt ifrån Arbetsförmedlingen till kärnkraft och migration.

Men det slutar inte där.

”Hårt surrad”

Under ytan puttrar också ett internt missnöje med den riktning som Löfven och hans närmaste krets har pekat ut.

Det handlar främst om samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna och de eftergifter man tvingats till inom ramen för Januariavtalet. Som den slopade värnskatten och nedmonteringen av Arbetsförmedlingen.

– Löfven är hårt surrad vid Januari-masten. Är han då rätt person att gå fram med i valet 2022? Det har många av oss börjat fundera kring, säger en S-källa.

Socialdemokrater som Aftonbladet talat med är övertygade om att Löfven planerar att lämna vid kongressen i april 2021 – och ge partiet en nystart inför nästa val.

– Alla tecken tyder på det, säger en av dem.

Valet väntas bli hans eget. I nuläget är det ingen som är beredd att kräva hans avgång.

Hen kan ta över

Tankarna kring vem som kan ta över har därmed tagit fart.

Löfven själv anses ha pekat ut finansminister Magdalena Andersson, hon har ett av regeringens tyngsta uppdrag och har bland annat talat i Almedalen i hans ställe.

Källorna tror att nästa S-ledare finns i den innersta regeringskretsen. Men flera framhåller att personer som Magdalena Andersson, Mikael Damberg och Tomas Eneroth måste börja ta avstånd från Januariavtalet under nästa år, om de ska ha någon chans. Detta eftersom de varit direkt inblandade i att ta fram den impopulära överenskommelsen.

Ardalan Shekarabi anses med sina inlägg i sociala medier vara den som hittills markerat tydligast mot riktningen i avtalet, vilket tolkas som att han gör sig redo för en partiledarkamp.

Andra som nämns som tänkbara efterträdare är avgående LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och flera kommunalråd.

Avgörande förhandlingar

Inom S menar man dessutom att nästa års förhandlingar inom ramen för Januariavtalet kommer att bli avgörande för stämningen i partiet och Löfvens möjlighet att välja sin egen framtid.

Lyckas han få till rejäla S-vinster inför vårbudgeten så kan lugnet lägga sig, resonerar källorna. Framför allt måste det bli mer pengar till krisande kommuner och sjukvårdsregioner.

Många framhåller också att partisympatimätningen från SCB, som presenteras på tisdag, blir av största vikt. 9000 personer tillfrågas och mätserien sträcker sig många år tillbaka, vilket brukar göra att den inom partierna anses som tillförlitlig.

Ett bra SCB-resultat, där S fortsatt är större än Sverigedemokraterna, kan lugna oron i partiet en tid framåt, är uppfattningen.

”Jag är kongressvald”

Stefan Löfven har tidigare uttalat sig för Aftonbladet om sitt eget ansvar för S-krisen.

– Partiledare har alltid det yttersta ansvaret, en ledare har alltid det. Jag står upp för det vi gör nu i Januariavtalet, som är bra. Därför att vi vet vad alternativet i svensk politik är.

Angående sin egen framtid har han poängterat att han är kongressvald – och avser att sitta kvar medan han är vald. Han har suttit som S-ledare sedan januari 2012 och som statsminister sedan 2014.

De kan ta över den dag Löfven lämnar

Hetaste namnen:

Magdalena Andersson, 52, finansminister: Anses vara Löfvens egen kandidat och den som har störst chans i nuläget. Som finansminister har hon ett av de allra tyngsta uppdragen redan nu.

Mikael Damberg, 48, inrikesminister: Har fått ett av de mest publika uppdragen, som inrikesminister, och har därmed chans att bli känd för allmänheten.

Ardalan Shekarabi, 41, socialförsäkringsminister: Har byggt stöd underifrån under tiden som civilminister med ansvar för regionfrågor, vilket renderat många resor i S-kommuner. Har pekat ut den riktning han vill se i inlägg i sociala medier.

De kan också komma på tal:

Anders Ygeman, 49, energi- och digitaliseringsminister: Tidigare storfavorit, skuggas av Transportstyrelseskandalen.

Karl-Petter Thorwaldsson, 54, avgående LO-ordförande: Har en politisk bakgrund, anses ideologisk och en bra talare.

Bubblare:

Ann Linde, 57, utrikesminister.

Annika Strandhäll, riksdagsledamot och fd statsråd, 44.

Boel Godner, 53, kommunalråd i Södertälje.

Fotnot: Listan bygger på namn som källor uppgivit i samtal. Många fler namn har nämnts, dessa är vanligast förekommande.

ANNONS