SSU: S-ledningen är rädd för kritik från höger

Förbundet kräver tuffare klimatpolitik där låginkomsttagare gynnas

Publicerad 2019-07-04

Stefan Löfven och S-ledningen är alldeles för rädd för kritik från högerpartierna för att göra tillräckligt för klimatet.

Den salvan levererar Philip Botström, SSU:s ordförande.

– Utan trovärdig klimatpolitik kommer väljarstödet för S att kollapsa i kommande val, säger han.

Under Almedalsveckan går Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU fram med nya förslag för att skynda på klimatomställningen.

Det handlar både om en investeringsfond där 1000 miljarder kronor ska satsas på tio år och en klimatpeng där låginkomsttagare och människor på landsbygden ska prioriteras.

”Inte bottnat i riskerna”

Philip Botström menar att det krävs betydligt tuffare åtgärder än dem som S hittills levererat.

– Partiledningens problem är att man är för rädd för kritik från högern och jag tror inte heller att man riktigt har bottnat i de långsiktiga riskerna i att inte ta klimatfrågan, den viktigaste frågan för ungdomsgenerationen, på allvar, säger han.

Enligt Botström måste S skärpa sig – annars kommer väljarna att vända partiet ryggen.

– Klimatkrisen kommer inte att minska i intresse för människor. Det är en ödesfråga. Min generation kommer inte kunna leva fria och jämlika liv på den här planeten om vi inte ställer om.

MP överflödigt

Enligt SSU krävs en mer generös, rättvis och folkligt förankrad klimatpolitik framåt.

Med större satsningar tror ungdomsförbundet att S skulle göra sin regeringspartner Miljöpartiet överflödigt i svensk politik. Inte heller MP gör tillräckligt, enligt Botström.

– Det finns inte ett enda parti i Sveriges riksdag som i dag gör nog för att förena hållbarhet med jämlikhet.

På tio år vill SSU att 1000 miljarder ska vikas till investeringar i järnvägar, kollektivtrafik, laddstolpar, förmånliga elbilslån, energismarta bostäder samt forskning, innovation och industriomställning.

Satsningen vill man finansiera genom lån för att inte slå undan benen för den svenska välfärden, polisen och försvaret.

– Man kan tycka det låter som väldigt mycket pengar, men FN:s klimatpanel menar att världen behöver investera totalt tre biljoner dollar varje år för att undvika en total klimatkatastrof. För svensk del handlar det om uppemot 100 miljarder per år för staten. Sedan behöver naturligtvis näringslivet också göra gigantiska investeringar.

”Kan inte straffa vanligt folk”

SSU vill dessutom att det skapas en särskild klimatfond dit alla pengar från höjda koldioxidskatter ska gå in för att sedan betalas ut till alla skattebetalare för att ställa om till mer klimatsmart leverne. Mest till dem med låga inkomster. Modellen har man hämtat från Kanada.

– Politiken måste möjliggöra en rättvis omställning och en hållbar livsstil för alla i Sverige, inte straffa vanligt folk med orealistiska alternativ, vilket jag tror många upplever i dag, säger Botström.

På samma sätt vill man utforma den gröna skatteväxlingen om 15 miljarder, som finns med i Januariavtalet mellan S, MP, C och L.

S: Går alltid göra mer

Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson, riksdagsledamoten Hanna Westerén menar att det är rätt att vara otålig i klimatpolitiken.

– Hur stora investeringar vi än gör, hade det alltid gått att göra än mer, säger hon.

Samtidigt framhåller hon att man också måste kunna se att Sverige redan har kanske världens mest ambitiösa klimatpolitik.

– Vi tar hela tiden tar nya steg. Och vi ska nå målet, att bli världens första fossilfria välfärdsnation.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!