Ylva Johansson grillas om EU:s migrationspolitik

Förhörs i tre timmar – utan rast

Publicerad 2019-10-01

BRYSSEL. Utfrågningen tar tre timmar och beskrivs som stenhård.

Ylva Johansson pressas i dag om sitt tilltänkta uppdrag: kommissionär med EU:s migrationspolitik som sitt ansvarsområde.

– Om du blir kommissionär - vill du exportera svensk invandringspolitik i Europa? frågade den danske parlamentarikern Peter Kofod.

Ylva Johansson

Ylva Johansson är Sveriges kandidat till EU-kommissionär med migration som sitt ansvarsområde. Innan hon kan tillträda väntar en tre timmar lång utfrågning – eller förhör – av EU-parlamentet i Bryssel.

Utfrågningen inleddes med ett anförande där Johansson gjorde klart att hennes topprioritering är att ena Europa i flyktingfrågan.

– Det kommer bli besvärligt men vi kan inte misslyckas. Vi måste ha en europeisk pakt för migration, sa hon.

Ska alla länder ta emot flyktingar?

Migrationsfrågan splittrar EU - vilket var tydligt i frågorna från parlamentarikerna.

Parlamentarikern Annalisa Tardino, från högerpopulistiska gruppen Identitet och demokrati, pressade Johansson på om länder kommer tvingas ta emot flyktingar solidariskt framöver.

– Solidaritetsmekanismen i EU är inte frivillig. Vi måste hjälpa varandra i EU, svarade Johansson.

Den danske parlamentarikern Peter Kofod från samma grupp anser att Sverige helt har misslyckats med sin invandringspolitik.

– Jag blir orolig när man ser kaoset i Sverige. Vi i Danmark är oroliga. Om ni nu blir kommissionär, vill ni exportera svenska invandringspolitiken i Europa? frågade han.

Den europeiska livsstilen

Johansson svarade att hon inte håller med Kofods beskrivning av Sverige, att hon är stolt över Sveriges mottagande under flyktingkristen men att det visade att EU behöver ta ett gemensamt ansvar.

– Naturligtvis kommer jag inte påtvinga någon svensk politik, jag kommer vara en europeisk kommissionär och utveckla förslagen med parlamentet, rådet och kommissionen.

Moderaternas parlamentariker Tomas Tobé frågade om Johansson den europeiska livsstilen, ett begrepp som blivit omdiskuterat senaste tiden.

Självklart stödjer jag den europeiska livsstilen, det handlar om att försvara våra värden. Vi har en judisk befolkning som är rädda igen, vi ser kvinnor som trakasseras. Dessa hörnstenar är viktiga grundläggande värden.

Flera parlamentariker från den gröna gruppen berömde Ylva Johanssons tal om vikten av en fortsatt human flyktingpolitik. Johansson underströk att hon tänker arbeta för fler lagliga vägar till Europa.

– Min ansats kommer vara att sätta stopp för människosmugglare och att folk ska hitta andra, lagliga vägar till Europa. Men vi behöver också ett bättre system för räddningsinsatser på Medelhavet, sa Johansson.

Malin Björk (V) krävde svar från Johansson om hon kommer garantera rätten att söka asyl, eller gå med på att asylansökningar behandlas i tredje land.

– Det finns de som vill att EU ska ta samma väg som Trump - men vi är många som vill att EU stå upp för asylrätten, sa Björk.

Johansson svarade att det är viktigt att den ”europeiska livsstilen” skyddas, i det ingår rätten att söka asyl.

– Jag kommer gärna ta strid för det här i EU, sa Johansson.

Har förberett sig länge

Alla tilltänkta kommissionärer grillas av parlamentet. Syftet är att säkerställa att de är kompetenta nog och har de kvalifikationer som gör dem lämpade för sina uppgifter och ansvarsområden.

Innan utfrågningen sa Ylva Johansson till Aftonbladet att hon välkomnar en hård granskning, eftersom det ger legitimitet till hennes uppdrag, om hon nu blir godkänd. Det har förekommit att kandidater misslyckas och tvingas kasta in handduken. 2014 drog slovenskan Alenka Bratušek tillbaka sin kandidatur efter att ha pressats om energifrågan.

– Jag tycker det är en bra ordning att man ska igenom de här förhören, även om det säkert kommer vara jättetufft, säger Ylva Johansson.

Den nya kommissionen ska tillträda den 1 november.