Löfvens skatteattack i slutduellen

Publicerad 2018-09-08

LINKÖPING. För sista gången i valrörelsen stod Stefan Löfven och Ulf Kristersson mot varandra i en duell.

Statsministern anklagade sin motståndare för att inte förstå var skattepengarna tar vägen - och att hans skattesänkningar är fel väg att gå.

– Antingen fortsätter vi att investera i vår välfärd eller så satsar vi på skattesänkningar, säger Löfven.

– Om det bara var mer pengar och högre skatter som löste Sveriges problem, då hade Sverige inga problem över huvud taget, säger Kristersson.

För sista gången under valrörelsen möttes Stefan Löfven och Ulf Kristersson under lördagskvällen i en statsministerduell, denna gång i Linköping.

Ett dygn före det att vallokalerna stänger fick de båda svara på frågor från publiken och debattera i en rad olika frågor, bland annat om försvaret, vården och klimatet.

Det hela avslutades med att de båda, för sista gången, fick hålla ett anförande för väljarna om varför just de förtjänar deras röst. I morgon kväll är kampen över.

Under duellen, som kan ha varit Löfvens sista som statsminister, gick han vid flera tillfällen till angrepp mot sin utmanare. Under hela valrörelsen har Kristersson anklagat regeringen för att man trots höjda skatter inte har lyckats komma tillrätta med svåra samhällsproblem kring brottslighet och vårdköer.

Löfven slog tillbaka

M-ledaren har undrat var skattepengarna egentligen har tagit vägen.

Under duellen försökte Löfven slå tillbaka. Han vände sig flera gånger till sin motståndare, när han pratade om satsningar bland annat på skolan och tryggheten på landsbygden, och sa ”det är dit skattepengarna går”.

Efter debatten förklarade Löfven varför det är rimligt att ta in mer skattpengar och inte lova sänkta skatter.

– Ja, vi tar in mer skattepengar. Det går till att bygga fler bostäder och att utbilda fler människor. Vi satsar betydligt mer på skolorna, sjukvården och äldreomsorgen, vi har höjt barn bidragen, sett till att höja inkomsterna för pensionärerna och så vidare

–  Dit går skattepengarna, det är det som är ett tryggt samhälle.

Han menar att det är just den frågan som söndagens val handlar om.

–  Det är där skillnaderna ligger. Antingen fortsätter vi att investera i vår välfärd eller så satsar vi på skattesänkningar, säger Löfven.

”Löfven väsentligt nöjd”

Ulf Kristersson, som i fredagens debatt i SVT gick till hårt angrepp mot Löfven, var inte imponerad. I en intervju med Aftonbladet strax efter duellen säger han:

– Om det bara var mer pengar och högre skatter som löste Sveriges problem, då hade Sverige inga problem över huvud taget. Skillnaden mellan oss är att Löfven i allt väsentligt är nöjd som det är.

Han fortsatte:

–Jag älskar Sverige, men jag är inte nöjd med de problem som vi har. De måste lösas.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!