MP-förslaget: Äldre kan jobba mindre – med samma lön

Publicerad 2018-04-21

Äldre som jobbar inom välfärden ska kunna gå ner i arbetstid – men ändå få full lön.

Det föreslår nu Miljöpartiet – satsningen innebär en miljardinvestering.

– Man ska inte straffas med lägre pension när man slitit hårt i svensk välfärd, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet går i dag fram med ett förslag i sitt valmanifest om att äldre inom välfärden ska kunna gå ner i arbetstid – men ändå behålla full lön. Bakgrunden är att många äldre inom exempelvis vård och omsorg går ner i arbetstid, vilket leder till lägre lön och lägre pension.

– De, ofta kvinnor, som har slitit hårt i svensk välfärd ska inte behöva straffas med lägre pension och mindre makt över sitt liv, för att man tvingas gå ner i deltid de sista åren i arbetslivet, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin.

Behålla lönen

Tanken är att man ska kunna gå ner till 80 eller 90 procents arbetstid, men ändå behålla lönen – och därför vill Miljöpartiet nu att staten går in och skjuter till pengar.

– Det är rimligt att man har en första möjlighet att gå ner från 55 och sedan nästa möjlighet från 60. Vi vill komma till rätta med att så många slits ut före pensionen, att de har möjlighet att jobba hela vägen fram, så länge som man vill.

Miljardinvestering

Enligt uppgifter från Riksdagens utredningstjänst finns det i dag 400 000 anställda i olika välfärdsyrken i åldersgruppen 55-74 år. Satsningen handlar därför om stora pengar.

– Det här är en investering i miljardklassen. Det kan bli flera miljarder, säger Gustav Fridolin.

Förslaget riktar in sig mot ”människonära välfärdsyrken” – därmed omfattas exempelvis inte industribranscher.

– I många manligt dominerade branscher har man kommit längre i avtalen när det gäller arbetstidsförkortning och arbetsmiljö. Men här kan vi från politiken kan hjälpa till. Vi vill inte se ytterligare en generation kvinnor som arbetat ett helt arbetsliv komma ut med lägre pensioner, säger Gustav Fridolin.