Regeringens beslut: En miljard mer till vården

Publicerad 2018-05-24

Regeringen har i dag fattat beslut om att betala ut den så kallade Patientmiljarden till landstingen.

Pengarna ska gå till att korta köerna och förbättra tillgängligheten.

– Äldre ska inte behöva vänta en dag för länge på vården, säger socialminister Annika Strandhäll.

I dag har regeringen fattat beslut om hur Patientmiljarden ska fördelas. Landstingen får dela på nästan en miljard kronor för att förbättra tillgängligheten i vården och för att korta vårdköerna.

490 miljoner kronor ska gå till införandet av den förstärkta vårdgarantin i
primärvården, som regeringen vill införa från den 1 januari 2019.

– Du ska kunna träffa någon inom tre dagar, legitimerad personal och rätt personal, säger Annika Strandhäll.

”Tio miljarder till landstingen”

Med satsningen vill regeringen också komma vidare med de så kallade patientkontrakten. I dag riskerar patienter med många vårdkontakter – äldre eller multisjuka – att falla mellan stolarna och själva få styra upp sin egen vård.

– Målet med patientkontrakten är att vården ska utgå från patientens behov av samordning. Med en miljard till ut till landstingen, tillsammans med de tidigare satsningar som regeringen har gjort på landstingen de här åren, så innebär det historiska tio miljarder från staten till landstingen under 2018 inom de olika områdena.

”Finns ingen ’quick fix’”

Samtidigt som Annika Strandhäll säger hon nu förväntar sig stora resultat från landstingen, så menar hon att vården fortsatt står inför stora utmaningar.

– Jag har sagt det förr och säger det igen – det finns ingen quick fix. Vi har många äldre som har stora vårdbehov, där vi måste göra förändringar på många plan samtidigt. Men det man kan konstatera att med totalt tio miljarder till landstingen, så riggar vi för att möta vårdbehoven. De här problemen kan man inte lösa med skattesänkningar, säger Annika Strandhäll.

Följ ämnen i artikeln