AKB:s besvikelse på Kristersson och Borg

Publicerad 2018-11-16

Partikamraterna stod inte upp för henne när det blåste som värst – bland dem Ulf Kristersson och Anders Borg.

I boken ”Inifrån” beskriver Anna Kinberg Batra själv den tuffa tid som ledde fram till den hennes avgång som moderatledare.

– Sår blir till ärr efter ett tag, men de sitter där och stramar, säger hon.

När Anna Kinberg Batra i dag lanserar boken ”Inifrån” (Bonniers) är det en virvlande resa genom hennes knappa 1 000 dagar som partiledare läsarna får ta del av.

När det hela var över hade hon inte nått målet om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister, utan i stället blivit den första M-ledare sedan 1907 som avsatts utan att ha prövats i ett val.

När Aftonbladet träffar henne för en längre intervju om boken har det gått drygt ett år sedan hon tvingades avgå.

Redan när hon tillträdde var läget turbulent. Moderaterna hade förlorat valet och Fredrik Reinfeldt avgått. När hon själv funderade kring om hon skulle acceptera uppdraget sa en vän att det handlade om ”ett jävla kamikaze-uppdrag”.

Var det så?

– Att det var svårt förstod jag redan före Decemberöverenskommelsen, flyktingkrisen, terrorismen i Stockholm, brexit och Trump. Hade jag vetat allt det hösten 2014 kanske jag hade tänkt ett varv till. Det är möjligt att jag tagit utmaningen ändå, för jag hade väldigt stort stöd och bra folk omkring mig.

Vad var det för parti du tog över?

– Ett ganska vilset parti. Å ena sidan hade vi gjort det bra i regering, Fredrik Reinfeldt var vår mest framgångsrika partiledare någonsin. Men å andra sidan förlorade vi valet så det stänkte om det. Hela Alliansen backade ordentligt och M mest av alla. Vi var tvungna att börja om.

 Ulf Kristersson tillsammans med Anna Kinberg Batra, Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Ulf Adelsohn.

”Aldrig någon smekmånad”

I boken beskriver Kinberg Batra att hon, av flera anledningar, hade ett oklart mandat när hon tog över. Det var också, efter valförlusten, mycket gnäll i partiet. En del riktades relativt snabbt mot henne, bland annat kring att hon var för stel och dålig i media.

– Det är tråkigt att förlora val, det blir dålig stämning. Moderater klagar alltid på nya partiledare, det gjorde man med Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt också. De första åren är aldrig någon smekmånad. Men jag tycker det har blivit sämre laganda i M nu än det var förr. Då höll vi ihop. Där tycker jag M kan bli bättre, på lagspel. Det är en lärdom som partivännerna kan ta med sig efter det som hände mig.

I boken skriver hon också detaljerat om den sista svåra tiden, strax innan hon tvingades bort. När den interna kritiken växte minskade antalet partikamrater som stod upp för henne. Hon beskriver hur några av hennes närmaste förtrogna i partitoppen föll ifrån och tystnade. Till slut försvarade de henne inte utåt och hon stod allt mer ensam.

Några av dem hon nämner är nuvarande M-ledaren Ulf Kristersson och M:s ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson. ”Det var lite för tyst”, skriver hon om tiden före avgången.

Borde de ha stått upp för dig mer?

– Det fick avgörande effekt att det blev lite för tyst runt om mig. Man kan inte försvara sig alldeles själv. De som tittar på undrar också vad det är för gäng om de inte står upp för varandra. Tidigare under 2017 försökte några i partiet attackera andra spelare i laget, bland dem Ulf Kristersson. I min värld fanns inget alternativ än att stå upp och slå tillbaka mot de som försökte attackerna.

De gjorde inte detsamma för dig?

– Det var lite för tyst. 

Under sommaren 2017, en tid före avgången, är det också en annan M-profil som försvårar Kinberg Batras arbete, före detta finansminister Anders Borg. Efter medieuppgifter om att Borg betett sig grovt olämpligt på en fest uttalade sig Kinberg Batra om att partiet tog allvarligt på anklagelserna.

”Man behöver inte skriva som han gjorde”

Borg slog tillbaka på Facebook:

”Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet”, skrev han.

Hur ser du på det hela i dag?

– Man behöver inte skriva som han gjorde. Det blir stora rubriker i Aftonbladet till exempel. Jag försöker undvika sådant. Om jag skulle vara sur på Ulf Kristersson skulle jag höra av mig direkt till honom.

Vad tycker du om det han gjorde?

– Ett tips är väl att tänka sig för nästa gång man är lite sur på någon och sitter där med telefonen. Det man skriver på Facebook kan få eget liv och bli jättestort och användas i mediespel och maktspel även om man kanske inte hade tänkt det själv.

Trots att tiden på toppen blev kort, gjorde Kinberg Batra avtryck i en omvälvande tid för partiet. Hennes första tid som partiledare handlade mycket om förnyelsearbete.

Det gjordes en omläggning av migrationspolitiken och arbetades med både skol- och rättspolitik. Hon säger själv att hon är stolt över arbetet som gjordes i mångt och mycket var den politik M gick till val på i höstas. Till en början klättrade partiet också i opinionen.

Men mycket kom att handla om trovärdigheten för det parti Kinberg Batra ledde. Även om DÖ, som var djupt impopulär i partiet, föll fanns en intern frustration över att M-ledningen inte verkade för att Alliansen skulle gå fram med en gemensam budget och fälla den sittande regeringen. Siffrorna började peka nedåt.

Kontroversiellt besked mot SD

Den 19 januari 2017 gick Kinberg Batra kritikerna till mötes och meddelade att man ville se en gemensam budget. Men det var det andra beskedet hon gav den dagen som väckte mest uppmärksamhet. Som första parti bröt M isoleringen av SD i riksdagen.

Veckorna som följde blev kaotiska och i mätningarna föll partiet som en sten. När Anna Kinberg Batra i dag minns tillbaka ångrar hon inte beskedet.

– Under hela hösten 2016 blev vi mer och mer ifrågasatta för att vi inte la en gemensam alliansbudget. Borgerliga väljare började tveka på om vi menade allvar. Det blev ett stort problem, vi var tvungna att bryta dödläget.

Hon säger att debatten sedan ”spårade ur fullständigt”.

– Det kom att tolkas som att jag ville börja liera mig med SD, att jag planerade regeringen med dem. Men det sa jag aldrig, och det vet alla. Men det gav mina motståndare möjlighet att trycka till mig rejält. Det var då vi tappade ännu mer i mätningar och det blev oroligt internt.

Men, själva beskedet menar hon var rätt. Kinberg Batra menar att den strategi övriga partier haft, att isolera SD, bara lett till att de fått ökat stöd. Hon menar att hon själv bär en del av skulden.

– Jag tycker man ska prata med alla i parlamentet, annars får man förtroendeproblem. Man ska ta alla partier på allvar. Jag kanske borde ha gett beskedet tidigare, men det var inte möjligt.

I boken beskrivs också närgånget hur delar av partiet motarbetar sin partiledare. Under 2017 eskalerar kritiken och läckorna till media.

– Det är några grupper och personer i M som var mycket måna om sina maktpositioner och var rädda att förlora dem, de blev för otåliga.

Hur slår man tillbaka?

– Det lyckades jag inte med, det är väldigt svårt. Enda sättet att tysta kritiker är att leverera resultat. Men då måste man hinna göra det, dit hann inte jag.

Allt har inte varit dåligt: ”Vill säga att jag hade väldigt roligt också”

”Jag mår jättebra”

Den 25 augusti 2017 har kritikerstormen nått en sådan nivå att Kinberg Batra känner sig tvingad att avgå. De interna kritikerna har vunnit.

Hur känns det att tänka på perioden fram till din avgång i dag?

– Sår blir till ärr efter ett tag, men de sitter där och stramar. Presskonferensen var ett dramatiskt ögonblick. Jag hade fullt upp att bara stå på benen och inte ramla omkull. Det känns så fortfarande om jag återkallar det minnet.

Trots utgången säger Kinberg Batra att hon inte är bitter över det som hände, även om hon varit arg, ledsen och besviken.

– Allt som inte knäcker än kan man lära sig av. Jag vill säga att jag hade väldigt roligt också, jag har aldrig ångrat att jag tog chansen fast jag visste att det var tufft. Jag mår jättebra i dag.