Stefan Löfven: ”Januariavtalet ska genomföras”

S-ledaren vald till statsminister efter omröstning i riksdagen: ”Redo att bilda regering”

Uppdaterad 2019-12-07 | Publicerad 2019-01-18

Sverige har nu en statsminister – 131 dagar efter valet. 

– Vi har nu en handlingskraftig regering som inte är beroende av SD, säger Stefan Löfven. 

På väg från riksdagen gav han hustrun Ulla en segerpuss. 

Stefan Löfven valdes i dag till statsminister.

115 riksdagsledamöter röstade ja, 153 röstade nej och 77 tryckte på den gula knappen. Fyra ledamöter var frånvarande och deltog därför inte i voteringen.

Resultatet av omröstningen innebär att regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – med stöd av Centerpartiet och Liberalerna – tolereras av en majoritet i riksdagen.

– Jag tar mig an ansvaret med ödmjukhet och beslutsamhet. På måndag kommer jag anmäla vilka statsråd som kommer tjänstgöra i regeringen, sa Stefan Löfven.

Endast en riksdagsledamot, centerpartisten Helena Lindahl bröt partilinjen och röstade nej till Löfven. 

På en fullsatt presskonferens efter omröstningen sa Stefan Löfven att regeringen tänker ta sig an sjukvården, att tryggheten ska öka, att kunskaperna i skolan ska bli bättre, jobben fler och integrationen ska gå snabbare. 

Men han erkände att det kommer bli tufft.

– Det kommer att vara en svår fyraårsperiod.

Januariavtalet, överenskommelsen mellan S, MP, C och L , har kritiserats hårt av KD, M och SD. Stefan Löfven säger att ”den största vinnaren med januariavtalet är Sverige”.

Vänsterpartiet har lovat att fälla regeringen om det görs förändringar i arbetsrätten eller införs marknadshyror. Förslagen står med i uppgörelsen mellan partierna och samtliga understryker att den kommer ligga fast. 

M-ledaren Ulf Kristersson ser stora problem med den nya konstellationen.

Han pekar på att V hotar att fälla regeringen om den genomför sina förslag - samtidigt som C och L hotar att bryta samarbetet om den inte genomför dem.

– Detta är ett historiskt dåligt beslut. Vi skulle idag kunna valt en borgerlig regering som för pålitlig borgerlig politik, sa han efter omröstningen.

Du sa att det är demokratiskt tvivelaktigt. Är det odemokratiskt?

– Att bilda en regering vars enda gemensamma logik är att utestänga andra partier från inflytande. Det är en dålig idé.