M-ledaren sågar Östling för skatteuttalande

Uppdaterad 2017-11-22 | Publicerad 2017-11-07

Leif Östling har sågats från fler håll efter att han sa ”vad fan får jag för pengarna?” om den skatt han betalar i Sverige.

Nu får Svenskt Näringslivs ordförande även hård kritik från Moderaternas partiledare.

– Det finns skäl att ifrågasätta hur han ser på vår skyldighet att finansiera saker gemensamt, säger Ulf Kristersson.

I söndags rapporterade en lång rad nyhetsredaktioner världen över om ”Paradisläckan”. Där avslöjades att några av världens allra rikaste personer och företag låter bli att betala skatt genom fusk men även laglig avancerad skatteplanering, via upplägg i skatteparadis.

I SVT:s Uppdrag Granskning avslöjades bland annat att Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling via skatteupplägg på Malta kunnat betala mindre skatt i Sverige. Han har inte belagts med att ha gjort något olagligt.

I en intervju sa Östling att han betalat 180 miljoner kronor i skatt i Sverige och Tyskland sedan 2010. Därför kunde han med gott samvete undvika att skatta här för sina tillgångar utomlands.

Men han sa dessutom till SVT:

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?

Uttalandet ledde omgående till stark kritik, bland annat från finansminister Magdalena Andersson (S). En centerpartist i riksdagen gick så långt så att han kallade Östling för ett ”pucko”. Även statsminister Stefan Löfven har i veckan kritiserat Svenskt Näringslivs ordförande.

Även Kristersson irriterad

Nu stämmer även M-ledaren Ulf Kristersson in i kritikerkören.

– Hans sätt att uttrycka sig är anmärkningsvärt. Det är inte så det fungerar i Sverige och det är inte heller så det ska fungera. Man betalar skatt utifrån vad man tjänar och det är inte så att man får tillbaka mer av staten för att man betalar mer i skatt.

Kristersson lägger till:

– Men det rent juridiska måste bedömas separat. Lekmän ska vara varsamma med att fälla juridiska omdömen innan man vet vad som är formellt rätt och fel.

Den diskussion som uppkommit kring vad svenska medborgare får för den skatt de betalar tycker M-ledaren är självklar.

”Måste användas på ett bra sätt”

– Det offentliga måste alltid se till att man använder skattemedel på ett bra sätt. Hela förutsättningen för att kunna ta in skattepengar är att pengarna används på rätt sätt och så att medborgarna har respekt för vad det offentliga gör.

–  Men det är inte samma sak som att den enskilda kan säga att den inte tycker att den får valuta för pengarna längre. Man kan inte säga att man inte är nöjd med skolan och därför inte kommer betala.

Är det moraliskt fel att skatteplanera även om man inte bryter mot lagen?

– Det är ett svårt område. Det finns ingen skyldighet att maximera sina skatteinbetalningar. Många svenskar gör helt lagliga och korrekta avdrag som inte ska ifrågasättas. Sedan kommer man i ett moraliskt gränsland om man systematiskt gör precis allt man kan för att undvika att betala skatt i Sverige som många skulle betalat.

”Man kan ifrågasätta”

Kristersson menar att man måste vara tydlig kring sin skattemoral.

– Östling uttrycker sig på ett sätt så att man kan ifrågasätta hur han ser på vår skyldighet att finansiera saker gemensamt och varför man betalar skatt över huvud taget. Det är också där han fått mest kritik och det har varit väldigt välförtjänt.

Östling, som även fått stöd av både delar av näringslivet och en del politiker, har i efterhand backat från sitt uttalande och kallat det för ”slarvigt”. Men i ett pressmeddelande skrev han också:

– Man kan förstås ställa sig frågan om det är lämpligt att placera pengar i ett annat EU-land än där man själv är bosatt. Jag tycker att det är lämpligt så länge lagar och regler följs.