Sjöstedt: Vi har lämnat en detaljerad kravlista

Publicerad 2018-12-04

Jonas Sjöstedt har lämnat en detaljerad kravlista till Stefan Löfven.

V-ledaren välkomnar Annie Lööfs hårda svar – men säger att hans krav också måste gå igenom.

– Det självklart att Stefan Löfven också måste gå oss till mötes. Våra mandat är precis lika viktiga som Centerpartiets.

Stefan Löfven pressas nu från både höger och vänster. Annie Lööf säger att Socialdemokraterna har kommit med ett skambud. Om Löfven inte går med på hennes krav kommer C att rösta nej till honom i statsministeromröstningen.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tolkar dock Annie Lööfs debattartikel i Aftonbladet som att hon nu är redo att förhandla.

– Det låter som en klassiskt förhandlingstaktik, det som är intressant är att hon vill förhandla och släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Det är den statsminister vi vill ha och vi vill ha en regering utan borgerliga partier. Det ser nu ut att vara möjligt att få det.

Jonas Sjöstedt

Måste gå oss till mötes

Jonas Sjöstedt säger också att Vänsterpartiet nu har lagt fram sina krav för Stefan Löfven.

– Vi har presenterat vår kravlista, vi har berättat i detalj vad vi förväntar oss. Till skillnad från Centerpartiet så förhandlar vi när vi möts, inte via debattartiklar.

I debattartikeln tar Annie Lööf upp två förslag som också finns på Vänsterpartiets lista: familjeåterförening och satsningar på svensk landsbygd.

– Det finns delar av det som Annie Lööf säger som vi håller med om. Men vi är helt ointresserade av en regering som höjer hyror så att människor får lämna sina hem. Eller en regering som går in med statliga ingrepp och sänker löner. Det kan vi inte tänka oss. 

Jonas Sjöstedt fortsätter:

– Det självklart att Stefan Löfven också måste gå oss till mötes. Våra mandat är precis lika viktiga som Centerpartiets.