Tre frågor tynger Löfven – pressas från olika håll

Hotar med att fälla minister: ”Fullständigt hårresande”

Publicerad 2019-11-28

Stefan Löfven pressas från flera olika ”oheliga allianser”.

Partier som vanligtvis inte rör varandra med tång går nu samman för att få honom att ändra sin politik.

I en fråga riskerar hans minister att falla:

– Det är fullständigt hårresande, svarar statsministern.

Torsdagen blev en svettig dag för statsminister Stefan Löfven (S). På tre olika områden går partier samman och kräver att han ändrar sin politik.

Hörsammar han inte vissa av kraven riskerar ett statsråd att falla i en misstroendeomröstning i riksdagen.

Våldsam kritik

Om inte regeringen drar i bromsen i arbetet med att förändra Arbetsförmedlingen hotar Vänsterpartiet med att försöka fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är beredda att stödja Vänsterpartiet.

Nordmark presenterade på torsdagen flera åtgärder – men V är inte nöjda och tänker gå vidare med sitt hot.

Stefan Löfven riktar våldsam kritik mot V-ledaren Jonas Sjöstedt. Hans lierande med M, KD och SD, och hot om att fälla ministern, kallar han för ”fullständigt hårresande”.

– Det finns ingen logik i det.

Ställer ultimatum till Löfven

V, M och KD la under torsdagen också fram ett gemensamt initiativ i finansutskottet. Frågan gäller den svenska EU-avgiften. Den nya EU-kommissionen har flaggat för att avgiften kommer att höjas med 15 miljarder kronor. V, M och KD kräver att regeringen ska meddela övriga EU-länder att den saknar stöd i riksdagen för att låta Sveriges EU-avgift öka.

– Att ställa ett ultimatum på det där viset är, om jag ska uttrycka mig diplomatiskt, mindre begåvat, svarar Stefan Löfven. Han tillägger att det kan förstöra Sveriges pågående förhandlingar om EU-avgiften.

Som om inte frågan om Arbetsförmedlingen och EU-avgiften var nog gick tre partier under torsdagen ihop med krav på Löfven om kärnkraft.

Källor: Jättesvettigt just nu

L, M och KD vill ha en ny energiöverenskommelse, helst innan årsskiftet. Deras krav är att kärnkraftens framtid garanteras.

Stefan Löfven säger att det nuvarande energiavtalet ska ligga fast. Om något parti vill förändra något inom avtalet får det partiet ta kontakt med ansvarigt statsråd, meddelade han under en presskonferens.

Källor inom Socialdemokraterna menar att pressen på partiet och regeringens politik nu börjar att påverka stämningen internt.

– Det är jättesvettigt just nu, säger en S-källa.

En annan menar att det är särskilt jobbigt att så många frågetecken hänger i luften samtidigt.

– Är det inte kaoset på Arbetsförmedlingen och kärnkraften så är det Löfvens misslyckade Agenda-intervju, migrationen eller den irakiske försvarsministern.