EU är en superflipp

Uppdaterad 2017-04-24 | Publicerad 2017-03-25

Klyftorna växer och arbetslösheten ligger på en permanent hög nivå.

Därför är EU:s viktigaste uppgift nu är att få bukt med problemen, anser EU-minister Ann Linde.

– Så kan det inte fortsätta. Det måste vi komma till rätta med.

Ann Linde.

Ann Linde (S), EU-minister sedan ett år tillbaka, svarar snabbt och övertygat på frågan om EU-projektet är en flipp eller flopp.

– Definitivt flipp. Inga krig, det måste vara superflippen.

Varför?

– När det är 60-årsjubileum så kan man faktiskt tillåta sig att tänka på vad det har inneburit för att lösa konflikter utan våld. Om man tänker på hur många miljoner 19- och 20-åringar som faktiskt slaktades i Europa på 1900-talet och hur lätt det blir våld när det går åt fel håll. Idén med EU håller fortfarande, lös konflikterna utan våld.

– Det andra är hur otroligt viktigt EU blivit ekonomiskt. Vi i Sverige är beroende av vår export, det motsvarar hälften av vår BNP. 70 procent av den säljs i dag till EU:s inre marknad. Ju bättre den fungerar desto bättre går det för svenska företag. Det är kanske det som är allra viktigast för oss.

– Det tredje är att vi har gemensamma värderingar. Där har vi dock problem just nu. Vi har haft en gemensam värdegrund när det gäller rättsstatens principer, mänskliga rättigheter och demokrati. Men nu är det några länder som inte följer det och vi vet inte hur det ska hantera det.

Hur mår EU i dag?

– Ganska dåligt. Tillväxten är först nu tillbaka på de nivåer som vi hade före finanskrisen 2008. Men vissa länder, exempelvis Grekland, har fortfarande inte kommit över den. Terrorn har ställt EU inför många utmaningar när det gäller människors säkerhet och lett till en massa beslut som till viss del inskränker människors frihet och integritet, exempelvis kamera- och dataövervakning. Och självfallet flyktingkrisen, där har EU misslyckats. Och så brexit.

Hur firar du bemärkelsedagen?

– I maj ska jag som, tror jag, enda utländska minister tala på ett arrangemang i Italien med hela EU:s ledning om unionens framtid. Jag är lite småstolt över det.

Den Rom-agenda som ska antas under 60-årsfirandet senare i dag är en urvattnad text full av floskler. Vilket är EU:s stora framtidsprojekt?

– Det måste vara jobb och tillväxt. Det går mycket bra med sysselsättningen i Sverige. Men arbetslösheten i EU generellt är jättehög, inte minst bland ungdomar. Klyftorna har blivit större på alla håll; inom länder, mellan länder, mellan generationer. Överallt dras samhällena isär. Så kan det inte fortsätta, det måste vi komma till rätta med.

På onsdag lämnar Storbritanniens premiärminister Theresa May, som inte gästar jubileet i Rom, in utträdesansökan. Vad händer sedan?

– Inom 48 timmar presenterar EU-kommissionen riktlinjerna för utträdesförhandlingarna som stats- och regeringscheferna ska anta i slutet av april. Sedan tar vi EU-ministrar beslut om direktiven. Det är det mandat som EU-kommissionen ska förhandla utifrån.

Vad är EU utan Storbritannien?

– Det är en stor förlust. Det är ett stort och inflytelserikt land som dessutom betalar 13 procent av EU:s budget. Men det är en större förlust för britterna än det är för EU.

Vad betyder en valvinst för högerpopulisten Brillo i Italien eller högerextrema Le Pen i Frankrike för EU-samarbetet?

– Avgörande är om Marine Le Pen blir president. Hon vill ha en folkomröstning om utträde ur EU. Att en av de ledande politikerna i ett av de största medlemsländerna talar om att lämna är illa för att det kan påverkar diskussionen. Man kan inte låtsas som om det inte har betydelse.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!