Jan Björklunds agerande avgörs – dagar innan Löfven-röstning

Uppdaterad 2018-11-24 | Publicerad 2018-11-23

Jan Björklund kan få klartecken från partiet att samarbeta med Stefan Löfven – bara dagar innan statsministeromröstningen.

Redan i helgen samlas den liberala riksdagsgruppen för att ”ta ställning till processen framåt”.

Inom S ser man de tio dagar Löfven fått på sig som helt avgörande för att han ska kunna lyckas.

Talmannen Andreas Norlén konstaterade i dag att flera regeringsalternativ är körda i botten i och med C-ledaren Annie Lööfs sonderingar. Partierna måste nu ”förhålla sig till det nya läget” vilket kan leda till förändrade positioner, menar han.

Talmannen ringde under torsdagen alla partiledare. Enligt honom har de önskat att det ska finnas tid för diskussioner och interna processer innan statsministeromröstningen, som planeras till den 5 december.

Helgen kan avgöra

En nyckelaktör - Liberalerna - kommer redan i helgen att samlas för att ”ta ställning till processen framåt”, enligt uppgifter till Aftonbladet. Jan Björklunds valmöjligheter står nu främst mellan att släppa fram Ulf Kristerssons mindre regeringsalternativ eller att vända sig till Stefan Löfven.

Oavsett vilket det blir måste Liberalernas partiråd kallas in och avgöra frågan. Det gäller även om partiet endast ska släppa fram Löfven, det vill säga lägga ner sina röster i statsministeromröstningen.

L kommer att sammankalla partirådet och har satt tre möjliga datum. Det första är 30 november, fem dagar innan statsministeromröstningen, vilket betyder att Björklund kan ha fått grönt ljus för att närma sig Löfven redan då.

Även Centerpartiet väntas ta upp frågan i sina partiorgan, om regeringsbildningen går in i en fas som kräver detta.

Lööf och tiden viktiga faktorer

Stefan Löfven kommenterat hur han ser på att talmannen vill att riksdagen röstar om honom ännu en gång.

Källor inom S berättar dock att partiet är positivt till att Annie Lööfs sonderingar har fått spelplanen att öppna sig. Man menar att hon, genom att gå in i diskussionerna med sakpolitiken som grund, har lyckats lossa på en del knutar.

Att Stefan Löfven fick extra tid på sig innan en omröstning i kammaren ser man som helt avgörande för att han ska kunna ha en chans att vinna en majoritet i kammaren, vilket han också ska ha framfört i sina samtal med talmannen. 

– Det finns fortfarande låsningar mellan partierna och därför kan flera partiledare behöva tid för förankring av eventuella nya steg internt, säger en källa.

Samtidigt ser det nu ut som att det kan bli en dragkamp om C och L, efter att M-ledaren Ulf Kristersson på fredagen visat sig villig att sockra budet till mittenpartierna, för att få deras stöd.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!