SD:s mål – förändra EU i grunden

Uppdaterad 2019-02-18 | Publicerad 2019-02-12

Sverigedemokraternas mål att förändra EU i grunden efter valet i maj.

När partiet presenterade sina toppkandidater fanns nuvarande parlamentarikern Kristina Winberg inte med.

I hennes ställe klev Charlie Weimers in – som nyligen värvades från Kristdemokraterna.

Sverigedemokraterna presenterade i dag sina toppnamn inför EU-valet i maj. Partiet har i dag två mandat och målet är att få minst tre denna gång.

Listan toppas av partiets nuvarande parlamentariker Peter Lundgren. Som tvåa står Jessica Stegrud, en ekonom som inte har varit aktiv inom SD tidigare. Hon gick med i partiet så sent som i går och vill framför allt driva frågor om yttrandefrihet.

Det tredje namnet är Charlie Weimers, som värvades från Kristdemokraterna förra hösten. Han, som tidigare varit ordförande för KDU, har tidigare arbetat för EU-parlamentariker Lars Adaktusson (KD).

SD:s andra representant i EU-parlamentet, Kristina Winberg, kommer först på plats fyra och närvarande inte på partiets pressträff.

”Är smickrad”

Peter Lundgren slog fast att SD hoppas på att EU-valet ska förändra unionen i grunden.

– Man ska rösta på oss om man inte vill att mer makt ska flyttas till Bryssel, om man vill ta tillbaka lite makt. Och för att man inte vill lägga 15 miljarder mer i medlemsavgift per år, säger han.

– Och sedan är jag smickrad över att övriga partier vill att man ska driva valkampanj mot oss.

Tillsammans med sin partigrupp ECR, Gruppen Europeiska konservativa och reformister, hoppas SD bygga nya allianser i Bryssel och försöka utmana socialdemokrater och kristdemokrater på riktigt.

– De EU-kritiska och konservativa partierna runt om i Europa växer våldsamt i opinionsmätningarna. Det kommer att bli en stor och dramatisk förändring kring hur EU ser ut efter valet, säger Lundgren.

Inget utträde i närtid

SD meddelade nyligen att paritet inte tänker driva frågan om ett svenskt EU-utträde i valrörelsen. Den nya linjen har enligt Jimmie Åkesson en brett stöd i partiet.

– Jag ser inga utsikter att få igenom ett utträde i närtid i Sveriges riksdag. Men så mycket som en tredjedel av EU-parlamentets ledamöter kan ha vår inställning till hur vi ska samarbeta i EU i framtiden, säger Åkesson och fortsätter:

– Vi är väldigt kritiska till EU, men vi förstår också värdet av frihandel. Vi har varit bra på att tala om det dåliga med EU, vi måste bli bättre på att tala om det som är bra.