Magdalena Andersson: KD kliver över en gräns i svensk politik

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2019-07-05

I veckan meddelade Ebba Busch Thor att hennes parti har inlett politiska samtal med Sverigedemokraterna.

Magdalena Andersson (S), som i kväll talar i Almedalen, dömer helt ut Kristdemokraternas linje.

– Det är väldigt skrämmande. Hon kliver över en gräns i svensk politik, säger finansministern till Aftonbladet.

Ebba Busch Thors arbetslunch med Jimmie Åkesson, där de diskuterade flera politiska sakfrågor, har rört upp känslorna i flera politiska läger. Annie Lööf tyckte att det var ”beklagligt” och Nyamko Sabuni meddelade att Kristdemokraterna så småningom måste välja mellan Alliansen och SD.

Ebba Busch Thor menade i sin tur att det är L och C som måste välja väg.

I kväll talar Magdalena Andersson i Stefan Löfvens frånvaro i Almedalen. Till AB Morgon säger Magdalena Andersson att Ebba Busch Thor med sin arbetslunch med Jimmie Åkesson har gått över en gräns.

– Det är väldigt skrämmande. Hon kliver över en gräns i svensk politik säger Magdalena Andersson.

Anledningen, menar finansministern, är att SD som parti inte vilar på demokratisk grund. I SVT:s morgonstudio utvecklar hon det resonemanget.

– Det som skiljer Sverigedemokraterna från andra partier är att de inte vilar på en demokratisk grund. Grunden i demokratin är att alla människor är lika mycket värda.

– SD skriver i sitt partiprogram om en nedärvd essens, att människor föds olika. Då hamnar man lätt i att en del föds bättre och andra föds sämre. Det står helt i strid med grundtanken i demokratin. Det är därför den här skarpa gränsen svensk politik finns, säger hon till SVT.

Hon oroar sig för att det kan leda till ett nytt politiskt landskap med ett konservativt block.

– Jag hör ju att både KD och M gör något helt annat än vad de sa före valet.

– Det är dåligt för det politiska landskapet. Det kan nu bli ett nytt konservativt block som vill föra en löntagarfientlig politik.