SD-toppen Mattias Karlsson hoppar av

Sverigedemokraternas gruppledare: Vill bli en bättre pappa

Uppdaterad 2019-03-18 | Publicerad 2019-03-13

SD-toppen Mattias Karlsson lämnar sitt uppdrag som gruppledare.

Det berättar han i en SVT-dokumentär.

– Uppdraget som gruppledare är väldigt svårt att kombinera med min roll som ensamstående förälder, säger han till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson hoppar av från sitt nuvarande uppdrag som gruppledare i riksdagen.

Det berättar han i en dokumentär som SVT kommer sända under helgen

Tv-teamet har följt SD-toppen i ett och ett halvt år – och under den tiden bestämde han sig för att lämna sin post.

– Det är ett beslut som har mognat fram hos mig under ett par års tid och som har flera olika grunder, säger han till Expressen.

Svårt att kombinera familjeliv med SD

Anledningen till avhoppet uppges vara av familjeskäl.

– Det handlar primärt om att uppdraget som gruppledare är väldigt svårt att kombinera med min roll som ensamstående förälder, men också om att jag fått en chans att gå vidare till väldigt inspirerande nya uppgifter såsom att bygga upp en konservativ tankesmedja, konservativ kulturverksamhet etc. Jag kommer också att få en utökad roll i hanterandet av partiets internationella relationer, säger han till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

Han berättar även för Expressen att hans barn blivit lidande.

– Man ska planera helgaktiviteter med barnen, men så händer det något i Stockholm och så måste man åka hit eller sitta i telefonen en hel dag och ägna sig åt sådant som man inte hade tänkt sig. Det är väldigt svårt att vara den pappa som jag skulle vilja vara, säger han till tidningen.

– I någon mening är det en olöslig konflikt. Jag kan inte vara en så bra gruppledare som jag skulle vilja vara, och jag kan inte vara en så bra pappa som jag skulle vilja vara. Då måste jag någonstans välja – och då väljer jag att försöka bli en bättre pappa.

Riksdagsledamoten Henrik Vinge kommer att ta över uppdraget som gruppledare.

– En annan mycket viktig faktor bakom mitt beslut är att jag känner väldigt stort förtroende för min efterträdare Henrik Vinge och jag tror att han kommer att bli en bättre gruppledare än vad jag varit, säger Karlsson till Aftonbladet.