Philip Botström: ”Vi har företrädare som passerat bäst före datum för länge sedan”

SSU föreslår ett nationellt omställningsprogram för S-politiker

Publicerad 2019-03-14

Ungdomsförbundet SSU slänger in en brandfackla mot Stefan Löfven och partiledningen inför kongressen nästa vecka.

Man vill kunna peta S-politiker som haft sina poster länge – genom att erbjuda hjälp till nya jobb.

– Bland vanliga medlemmar finns en ganska bred uppfattning om att vi har företrädare som passerat bäst före datum för länge sedan, säger Philip Botström, SSU:s ordförande.

Nästa helg samlas Socialdemokraterna för partikongress i Örebro. Det sker mot bakgrund av ett historiskt dåligt valresultat, rejält väljartapp bland arbetare och i klassiska S-fästen samt en uppslitande regeringsförhandling som landade i svidande kompromisser.

Under ytan bubblar nu ett kraftigt missnöje – bland annat inom SSU.

”Vakna eller dö”

Ordföranden Philip Botström skräder inte orden om hur han ser på S utmaningar framåt.

– Antingen vaknar vi upp och erkänner att vi inte längre är en folkrörelse i ordets rätta bemärkelse och att vi har stora strukturella utmaningar i fråga om medlemmars känsla av inflytande, återväxten och att vi premierar gamla gubbar som suttit alldeles för länge. Eller så dör vi, säger han.

På kongressen kommer SSU att ordna ett eget seminarium, som fått namnet ”Vakna eller dö”, där man har bjudit in en rad gäster, bland annat från Kommunal som nyligen gick ut med att man hädanefter drar in partistödet till S.

Vill peta ”gubbar”

En fråga som SSU vill förändra handlar om trögheten i systemet med vilka som sitter på de politiska förtroendeposterna.

SSU anser att många heltidspolitiker har sina uppdrag alldeles för länge, bland annat eftersom det ger en fast inkomst samtidigt som personen i fråga kan sakna formell kompetens för ett liknande arbete utanför politiken.

För att öka rotationen föreslår SSU nu att partiet ska hjälpa politikerna till nya jobb.

– Vi har inget system för dem som varit heltidspolitiker väldigt länge, de här gamla, ofta gubbarna, som sitter kvar för lång och trogen tjänst. Så vi kommer på kongressen att föreslå ett nationellt omställningsprogram för heltidspolitiker, säger Botström.

Destruktivt

Med ökad rotation skulle unga och nya politiker snabbare kunna nå politiska förtroendeposter, resonerar SSU.

– Som det är i dag snackar alla om att ”den där galne Gunnar har gjort sitt, han levererar ingen energi längre”, ändå får han sitta kvar för att det är lite synd om honom. Det är destruktivt för ett parti som är i akut behov av de bästa företrädarna med energi att utveckla politiken och samtidigt har ett skriande behov av föryngring och förnyelse.

Inspireras av Reformisterna

Men SSU har i sina kongressförslag också hämtat inspiration från nybildade S-rörelsen Reformisterna, som uppmanar till intern idédebatt.

SSU vill att ombuden ska enas om att ta fram ett nytt idéprogram till nästa kongress 2023. Man anser att arbetet bör ske skilt från partiledning, partistyrelse och riksdag och i stället utföras av gräsrötter, dock med organisatoriskt stöd av S centralt.

– Med samarbetet med MP, C och L och januariavtalet ställs det högre krav på hela partiorganisationen, lokalt, regionalt och nationellt, att bredda idédebatten och utveckla mer renodlad socialdemokratisk politik bortom propositioner och regeringsöverenskommelser, säger Botström.

Skolbråk

Även på området som rör kompetensförsörjning för arbetsmarknaden i framtiden är SSU på krigsstigen.

Man anser att S gör ett misstag som inte lyfter in de utmaningar som finns inom grund- och gymnasieskolan i arbetet, till exempel de stora skillnaderna mellan skolorna.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Philip Botström.


Här är andra SSU-förslag till S-kongressen

• Bindande skrivningar om att 25 procent av S företrädare på valbar plats ska vara under 35 år.

• Större spridning av politiska uppdrag. Samma personer ska inte sitta på för många uppdrag.

• Nationell kandidatförsäkran även för internuppdrag inom S, där det tydligt regleras vilka värderingar som finns i partiet och vad som sker när någon bryter mot regelverket.