Avgörande frågorna i intensiva samtalen mellan Lööf och Löfven

Uppdaterad 2018-11-22 | Publicerad 2018-11-21

Bara timmar återstår till Annie Lööf (C) ska träffa talmannen och berätta om resultatet av sina sonderingar.

Under veckan som gått har hon träffat Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör vid upprepade tillfällen.

I de intensiva samtalen har mycket handlat om vilket parti som ska ge sig och vem som ska kompenseras.

Klockan nio på torsdagen träffar Centerpartiets partiledare Annie Lööf talman Andreas Norlén för att rapportera om sina sonderingar.

Hon har sagt sig vilja hålla ihop Alliansen och att söka stöd över blockgränsen. Dessutom att hon vill börja med sakpolitiska samtal.

– Jag tror att vi kan hitta vägar fram där just för att vi har stora reformbehov. Det handlar sjukvård, trygghet, integration, migration och bostadsmarknad. Det är ungefär i de områdena som vi diskuterar nu, har hon sagt.

Flera möten med S och MP

Enligt Aftonbladets källor har Annie Lööf, under veckan som gått sedan hon fick sonderingsuppdraget, ägnat betydligt mer tid åt att möta företrädare för S och MP än till att prata med övriga partiledare inom Alliansen.

Enligt uppgiftslämnarna finns en rad avgörande låsningar mellan partierna, knutar som Lööf måste lösa upp för att lyckas.

Det handlar framförallt om under vilka förutsättningar som samtalen förs. Källor menar att det inte går att diskutera sakpolitik på djupet förrän styrkepositionerna i samtalen är utredda.

En av Socialdemokraternas mest erfarna förhandlare, infrastrukturminister Tomas Eneroth, med bakgrund som facklig företrädare och gruppledare i riksdagen, var inne på samma spår på tisdagen.

Angående att Annie Lööf har sagt sig vilja börja i sakpolitiken, sa han:

– Jag tror framförallt att det är viktigt att man diskuterar förutsättningarna för regeringsbildandet, sedan kommer sakpolitiken.

Källor menar att den som ska flytta på sig från sin ursprungliga position måste kompenseras genom rejäla politiska genomslag. Och det kan inte ske förrän det står klart vem det är som ska ge efter för att man ska nå en lösning.

Svårt om statsministern

En annan hård knut handlar om statsministerposten.

Inom Socialdemokraterna har man varit mycket tydliga med att det största partiet i ett samarbete ska ha den yttersta maktposten.

– Oavsett vilken regering som kommer till stånd så är det naturliga att det största partiet har statsministerposten, har till exempel Anders Ygeman (S), gruppledare i riksdagen sagt.

Att få S att backa från det kravet, eller att släppa fram en regering där man själv inte ingår, ses av många som näst intill omöjligt.

Samtal för partier närmare varandra

Vad gäller Annie Lööfs möjligheter att få med sig Miljöpartiet till Alliansen menar källor att det finns för mycket som talar emot den lösningen.

Framförallt att en sådan regering inte får majoritet i riksdagen och därmed tvingas förhandla med till exempel S för att få genom sin politik. Dessutom har Moderaterna kraftigt avvisat en sådan lösning av politiska skäl.

Flera som Aftonbladet talat med är tveksamma till att Lööf har lyckats dyrka upp låsningarna mellan partierna under veckan.

Man utesluter dock inte att hon kan vilja ha mer tid för att fortsätta med sin sondering, inte minst för att man menar att det är bra ju mer partierna samtalar på djupet. För varje gång det sker ökar partiernas förståelse för varandra, är uppfattningen.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!