Magdalena Anderssons svar: ”Vi har inget att skämmas över”

Publicerad 2018-05-29

Magdalena Andersson slår ifrån sig kritiken från Alice Bah Kuhnke.

Det kritiserade uttalandet om barnfattigdom och flyktingmottagande står hon fast vid.

– Vi driver en väldigt aktiv politik för att stötta barn runt om i världen – men vi kan inte acceptera parallella skuggsamhällen i Sverige med andra klassens invånare.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har kritiserats hårt för ett uttalande om att barnfattigdom i Sverige är ett avgörande skäl att flyktinginvandringen har behövt stramas åt.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) menar att det är ovärdigt att ställa två utsatta grupper mot varandra. På Twitter är det många som delar hennes uppfattning.

Magdalena Andersson svarar att hon inte vill föra en offentlig debatt med kulturministern.

– Jag för inte en debatt med Alice Bah Kuhnke i media eller recenserar henne, säger hon.

Magdalena Andersson understryker att Sverige har tagit ett stort ansvar för att ta emot flyktingar.

– Vi i Sverige har inget att skämmas över. Vi har tagit ett stort ansvar för både vuxna och barn på flykt. Vi har tagit ett mycket större ansvar än andra EU-länder. Vi är också en av världens största biståndsgivare och arbetar konfliktförebyggande, säger hon.

Alice Bah Kuhnke anser att du sätter två utsatta grupper mot varandra i och med uttalandet, gör du inte det?

– Vi kämpar för att barn i världen ska växa upp under trygga förhållanden. Det gör vi dels genom vår biståndspolitik och genom att driva att andra EU-länder ska ta sitt ansvar. Vi gör det också genom att vi ska ta vårt ansvar för de som är på flykt, vilket vi har gjort.

– Vi har också ett ansvar för de barn som växer upp i Sverige. Jag kan som socialdemokrat aldrig acceptera att vi får andra klassens medborgare som växer upp i ett skuggsamhälle med extrem trångboddhet och små möjligheter att klara skolan.

Kan inte Sverige lösa barnfattigdom här samtidigt som vi tar emot barn som flyr krig?

– Vi ska naturligtvis lösa vår barnfattigdom och ta vår andel av ansvaret för de som är på flykt. Men vi kan inte ta hela Europas ansvar, därför kämpar vi med att andra EU-länder också ska ta ansvar. 

Hade du väntat dig kritik efter uttalandet?

– Nej, jag menar att vi driver en aktiv politik för att stötta barn runt om i världen. Vi är en av världens största biståndsgivare. Vi driver en politik för att stärka barn runt om i världen, men däremot kan vi inte acceptera parallella skuggsamhällen i Sverige med andra klassens invånare.