Efter sprängningarna – ministern vill se fler fällande domar

Publicerad 2020-01-21

Det sprängs som aldrig förr i Sverige och knappt några av brotten klaras upp.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) sätter sitt hopp till hårdare straff och nya verktyg för polisen.

– Jag har stora förväntningar på att polisens utredningsarbete leder framåt och att vi får se fler fällande domar för den här typen av brott, säger han.

Under 2019 ökade antalet sprängningar i Sverige till en ny rekordnivå.

2020 har inletts på samma sätt, så sent som i natt exploderade sprängladdningar vid två bostadshus i nordvästra Stockholm.

När Aftonbladet träffar inrikesminister Mikael Damberg för en intervju är han förbannad.

– Det är en fruktansvärd utveckling som vi måste slå tillbaka.

Vad gör regeringen för att få ett stopp för det här?

– Just nu är fokus att ge polisen de befogenheter och det stöd de behöver. De är inne i en väldigt intensiv fas där de vill ha in tips, vittnen och uppgifter så att man kan fälla de här personerna för de här brotten.

– I ett lite längre perspektiv handlar det om att stärka polisen. Förra året anställdes över 1 100 poliser över hela Sverige. Vi har en ny kameralag från årsskiftet som gör att polisen själva får avgöra när de vill sätta upp kameror. Det är ett mycket effektivt verktyg mot grovt kriminell verksamhet. Men vi har också nya verktyg i form av att polisen kan bryta sig in i mobiltelefoner och läsa kriminellas krypterade information.

Utlovar hårdare straff

Damberg lovar också skärpta straff för sprängmedelsbrott och smuggling under 2020. Det är en del av det program som regeringen sjösatte mot gängvåldet i höstas.

Samtidigt är det extremt få av sprängningarna som klarar upp – förövarna går fria i de allra flesta fall.

Så vad spelar då skärpta straff för roll?

– Vi måste ha en lagstiftning som ger ordentliga straff för den när typen av brott som skapar så mycket otrygghet och kan drabba vanliga hederliga människor på ett väldigt grovt sätt.

– Vi såg bara för ett par veckor sedan hur tre personer i Malmö dömdes för den här typen av brott och fick långa fängelsestraff. Jag har också stora förväntningar på att polisens utredningsarbete leder framåt och att vi får se fler fällande domar för den här typen av brott.

Under 2019 ökade antalet sprängningar markant. Varför?

– Det var ett mörkt år. Det är därför som polisen har gått upp i ”Operation Rimfrost”, en nationell operation för att ge sig på de här kriminella gängen som står för våldet. Polisen säger till mig att de med den här insatsen kan trycka tillbaka gängen och få ned både skjutningarna och sprängningarna på sex månader. Jag hoppar att kraftsamlingen ger resultat.

”De gängkriminella har bytt fokus”

Du har sagt att du inte utesluter fler åtgärder mot sprängningarna, vad handlar det om?

– Till exempel tillgången på sprängmedel. Jag har gett ett uppdrag till sex myndigheter. Polisen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten bland andra. De ska jobba ihop för att kartlägga hur kriminella får tag i sprängmedel, hur det kommer in i Sverige. Och vad man kan göra tillsammans för att kraftsamla mot detta. Jag ser fram emot att i närtid träffa dem och se hur långt de kommit.

Hur har det kunnat bli så här, att det sprängs var och varannan dag?

– Det är de gängkriminella som helt har bytt fokus. Förr i tiden sköt de någon i benet när en skuld skulle indrivas eller bråkade om narkotikamarknaden. Nu skjuter man varandra i huvudet eller spränger med den här typen av sprängmedel. Det är en väldigt farlig utveckling som vi har, det är därför vi måste ge oss på narkotikan, gängen och vapnen.

Har regeringen anledning att vara självkritisk, ni har styrt Sverige i fem år?

– Vi gör historiska satsningar på polisen, vi ger dem nya verktyg och vi kommer skärpa straffen ytterligare på det här området. Men det är viktigt att se att jag är beredd att vidta nya åtgärder om inte det ger effekt.

Följ ämnen i artikeln