Partiets ödeskrav på Löfven – hundra dagar före valet

Publicerad 2018-05-31

En fullständig lägesbeskrivning och en tydlig färdplan framåt.

Det är partistyrelsens ödeskrav på Stefan Löfven när man samlas 100 dagar före valet.

– Det är ett väldigt allvarligt läge nu, det måste vara tydligt, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Bara månader till valet och det råder kris i Socialdemokraterna. Regeringspartiet har i flera opinionsmätningar noterats runt 24–25 procent och trenden är nedåtgående.

De närmaste dagarna samlas S för ett flertal möten i Stockholm. I kväll är partidistriktens ledningar kallade och i morgon, när bara 100 dagar återstår till valet, möts partistyrelsen.

– Vi förväntar oss en fullständig lägesbeskrivning där det är tydligt att vi har 24 procent och är inne i en nedåtgående trend. Inga bortförklaringar och att allt är bra. Vet man inte hur det ser ut kan man inte sätta in rätt åtgärder, säger en socialdemokrat.

Kräver en färdplan

Partistyrelsen sätter dessutom press på Stefan Löfven och partisekreteraren Lena Rådström Baastad om att komma med en tydlig färdriktning framåt.

– Det måste finnas en plan för hur vi ska använda de hundra dagar som återstår för att vi ska ha en chans att vinna valet och behålla regeringsmakten. En borgerlig regering skulle vara en katastrof för många kommuner, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

En stor oro finns för att det dystra läget på riksplanet ska sprida sig ut i landet. Särskilt stor är oron över att S ska rasa ihop i Sveriges näst största stad Göteborg och att stora partidistrikt ska få en rejäl smäll i valet.

”Dåliga på tala om det bra”

Bland Aftonbladets källor finns en utbredd uppfattning om att en stor del av Socialdemokraternas problem beror på att man inte har lyckats förvalta sin regeringsperiod – utåt.

– Vi har varit för dåliga på att tala om allt bra vi har gjort, att 300 000 fler går till jobbet och att ekonomin går bra. Budskapen har varit spretiga och människors bild är i stället att det har varit en rörig regeringsperiod, säger en av dem.

Man efterlyser därför en bättre samordning av budskapen från partiet och statsministerns kansli Statsrådsberedningen. Flera lyfter att det märks att Stefan Löfvens tidigare statssekreterare Emma Lennartsson, som fick lämna i samband med Transportstyrelseskandalen, inte längre är kvar.

S-strateger efterlyses

En vanlig uppfattning är att det runt partiledningen saknas erfarna strateger som är vana vid att bedriva valrörelse, och därför finns en längtan efter tidigare S-profiler från Göran Perssons tid, däribland Janne Larsson och Sten Olsson. Man befarar att dagens krissiffror ska skapa panik och att S-ledningen ska komma med mindre genomtänkta förslag framöver.

– Det är superviktigt med analys och eftertanke i det här läget. Vi har inte råd att göra fel, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Stefan Löfven själv har tidigare sagt till Aftonbladet att han räknar med att S nu kommer att prata mer om välfärden, vilket han menar kommer vara till fördel för hans parti.

– Då har vi mycket, mycket starka kort, har han sagt.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!