Nu finns minst nio alternativa regeringar – Lena Mellin reder ut

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2017-01-24

Den som får förtroendet att bilda regering efter nästa val kommer inte att ha det lätt.

Det finns minst nio möjliga konstellationer – och ingen är optimal.

Aftonbladets Lena Mellin reder ut hur pass troliga, eller otroliga, de olika regeringsalternativen är.

Redan före torsdagens besked från M-ledaren Anna Kinberg Batra såg regeringsbildarens uppgift ut att bli mardrömslik efter nästa val. Inget block skulle få egen majoritet och Sverigedemokraterna ville fälla alla regeringar som inte adopterade deras flyktingpolitik.

Men sedan Moderaterna öppnat för samtal mellan dem och Sverigedemokraterna i riksdagen är läget ännu rörigare. Det beskedet har nämligen förändrat svensk politik. Hur vet man inte än. Men däremot att.

Här är regeringsalternativen som de ser ut just nu:

1. Alliansen

Sannolikhet: En trolig lösning om M, L, C och KD skulle bli större än de rödgröna efter valet i september 2018. Just nu är de sura på varandra men det hinner gå över till dess.
Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
De känner varandra utan och innan och skulle inte ha några större problem att åter samarbeta i regeringsställning.

De skulle inte få egen majoritet utan tvingas få passivt eller aktivt stöd av minst ett annat parti.

2. Socialdemokraterna

Sannolikhet: Mindre trolig. Socialdemokraterna har vant sig vid att de inte längre samlar minst 40 procent av väljarna (i senaste valet var resultatet 31 procent av valmanskåren) och riktat in sig på att bilda koalitioner.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
En renodlad S-regering skulle sannolikt föra en rakare, och för väljarna mer begriplig, linje än den nuvarande regeringen gör.


Skulle få ägna mycket tid åt förhandlingar, framför allt får att få budgeten genom riksdagen.

3. Socialdemokraterna och Miljöpartiet

Sannolikhet: En trolig lösning om de båda partierna blir större än Alliansen efter valet nästa år. Men det bygger på att Miljöpartiet återhämtar lite av sin forna styrka fram till dess.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
De känner varandra efter att i samband med valet ha regerat ihop under fyra år.


De har få gemensamma projekt utom att sitta vid makten. Det skulle behövas något mer för att regeringspolitiken skulle bli begriplig.

4. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet

Sannolikhet: Mindre trolig. Det finns ett skäl till att Stefan Löfven inte ville ha med Vänsterpartiet i regeringen och det kommer att kvarstå efter nästa val. Han tycker helt enkelt inte om V:s lösningar på samhällsproblemen.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
De tre partierna samarbetar redan om statsbudgeten så varför inte löpa hela linan ut?

Näringslivet skulle ha oerhört svårt att acceptera en regering av det här slaget. Där två partier vill att vi ska jobba betydligt mindre än i dag men ändå behålla samma standard. De ser en skattechock framför sig.

5. Centern och Liberalerna

Sannolikhet: Otrolig. Visserligen finns en del som säger att Alliansen håller på att falla sönder i två delar, ett liberalt och ett konservativt, men det finns ändå gränser för hur liten bas en regering kan ha i riksdagen. 14-15 procent är för lite i alla lägen utom akuta kriser och måste i så fall accepteras av en majoritet i riksdagen.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
I många fall tycker de lika. Men i många andra fall gör de inte det.

Vem ska spela förstafiolen, Lööf eller Björklund? Och var ska Liberalerna hitta alla människor som ska besätta posterna i regeringskansliet?

6. Socialdemokraterna och Moderaterna

Sannolikhet: Mindre trolig. Vissa drömmer om en stor koalition mellan S och M som i Tyskland. Och det är inte omöjligt att de skulle kunna komma överens, i alla fall i ett krisläge som kräver att landet leds med fast hand.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Har chans till egen majoritet men ligger just nu på 47 procent tillsammans, enligt Aftonbladet/Inizio. I många viktiga frågor har de påfallande ofta liknande uppfattningar.

Den interna opinionen skulle ha svårt att smälta att deras parti går ihop med ärkefienden.

7. Alliansen och Socialdemokraterna

Sannolikhet: Mindre trolig. Hur en sådan här konstellation skulle kunna enas är svårt att se. Kan dock vara möjligt i en svår kris för landet.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Skulle ha en stabil majoritet bakom sig i riksdagen.

Alla skulle ha behov av att markera att de inte är riktigt, riktigt nöjda med den kompromiss som en sådan här regering skulle komma fram till. Det imponerar sällan.

8. Moderaterna och Kristdemokraterna (med stöd av SD)

Sannolikhet: Otrolig. Det förutsätter för det första att Kristdemokraterna blir kvar i riksdagen och för det andra att de vill spräcka Alliansen. Det finns inte mycket som tyder på det just nu.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Likasinnade i många frågor.

En konservativ regering skulle ha svårt att få igenom de förslag de själva skulle tycka vore bäst i riksdagen. Alltså skulle de bli tvungna att lägga fram förslag som de själva inte riktigt tror på för att blidka SD. Det är aldrig bra.

9. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna

Sannolikhet: Mindre trolig. Socialdemokraternas våta dröm men kan nog räknas bort i allt utom akuta krislägen då Centern och Liberalerna skulle tycka att nationens väl gick före Alliansens.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
En regering med stabil bas i mitten av det politiska fältet. Det skulle sannolikt de flesta väljare tycka var ganska bra.

Nästan allt talar emot den när konstellationen och det är svårt att se hur den skulle bli effektiv.