Löfven: Vellinge-ja ger en ny praxis

Statsministern om tiggeribeskedet

Publicerad 2018-12-17

Att Vellinge får ja till tiggeriförbud skapar en ny praxis för kommuner, menar statsminister Stefan Löfven (S).

I Eskilstuna tar man emot beskedet med glädje.

– Det var ett lite oväntat men välkommet besked, säger kommunalrådet Jimmy Jansson (S).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade i dag att Vellinge kommun får införa ett lokalt tiggeriförbud.

Det är tvärt emot tidigare instanser som länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten, som varit av en annan uppfattning och sagt nej.

”Får rätta oss efter det”

Att nu högsta instans ger grönt ljus skapar en ny praxis för kommuner i Sverige, menar Stefan Löfven, där de nu själva har att avgöra i frågan.

– Det är bra att det nu har prövats upp till högsta instans. Nu har vi en ny praxis, säger han till TT

– I Vellinges fall och i flera andra kommuner har man velat, på vissa platser, kunna förbjuda. Det är inget allmänt förbud man har önskat, utan på vissa platser. Och nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt och då har vi det att rätta oss efter.

Andra lösningar

Regeringen har tidigare inte velat se något tiggeriförbud, man har i stället huvudsakligen förordat lösningar genom samarbete med hemländerna, främst Rumänien och Bulgarien.

Stefan Löfven själv har dessutom framhållit möjligheten att använda sig av tillstånd från polisen för den som vill samla in pengar.

Ska följa utvecklingen

Vad konsekvensen kan bli i andra kommuner efter Vellinges tiggeri-ja vill Stefan Löfven inte säga något om i dag.

– Vi vet att några andra kommuner vill ha liknande regler, Eskilstuna har gett uttryck för det till exempel och det finns andra kommuner också. Så nu är det bara att följa den utvecklingen, säger han till SVT.

Jimmy Jansson, som är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstund, menar att domstolens ja till tiggeriförbud i Vellinge var ”oväntat men välkommet”.

Tillstånd

I hans kommun har man arbetat med tillstånd för pengainsamling i stället för ett förbud. ”Eskilstunamodellen” har vid sidan av Vellinge varit det mest omtalade försöken att få bort tiggeriet.

Stefan Löfven har flera gånger tagit upp processen som intressant.

– Anledningen till att vi drog igång vår process i Eskilstuna var att Vellinge fått klart och blankt nej i två instanser. Då började vi känna att den juridiska vägen kanske var stängd, att vi var tvungna att hitta en annan väg. Vi har ju försökt hitta en metod som ingen annan hade prövat heller utifrån den kunskap vi hade då, som bottnar i de lokala ordningsstadgarna, säger Jimmy Jansson.

Han menar att Eskilstuna och Vellinge egentligen vill samma sak.

– Egentligen säger vi samma sak, vissa platser ska man inte sitta och tigga på, det bidrar till en situation som inte är hållbar, vare sig för individen eller för fattigdomen i stort. Det är en väldigt kortsiktig lösning. 

Enligt Jansson kommer Eskilstuna fortsätta med sin process men senare ta ställning till vilken modell som är framkomlig att använda.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!