Nu ökar pressen på Löfven – oppositionen samlar sig

Publicerad 2020-01-16

Nu ökar pressen på Stefan Löfven och regeringen.

En majoritet i riksdagens finansutskott är överens om att försöka tvinga regeringen att i förtid skjuta till mer pengar till välfärden.

– Vi är överens med Moderaterna om att vård, skola och omsorg behöver mer resurser och utifrån det kommer vi att fortsätta samtalen, säger Ulla Andersson (V).

Alla riksdagens partier är överens om att det behöver skjutas till mer pengar till skola, vård och omsorg ute i landets kommuner och regioner, där larmen duggat tätt.

I veckan har det ändå utbrutit politiskt bråk i frågan. När riksdagens finansutskott i dag träffades stod det klart att M, KD, SD och V vill köra över regeringen och samarbetspartierna och tvinga dem att skjuta till mer pengar i förtid genom en extra tilläggsbudget.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att det kommer extra pengar till kommuner och regioner i vårändringsbudgeten, men har ännu inte gett besked om hur mycket.

Men det räcker inte för oppositionen, som vill lägga fram förslag snabbare än så.

Oppositionen samlar sig

Det var M som i dag lade fram sitt förslag och KD, SD och V var intresserade av att titta vidare på det. Frågan bordlades och nu väntar förhandlingar mellan flera av partierna.

M vill se 3 miljarder extra till välfärden, ett förslag som SD sagt sig kunna stödja. V vill se minst 10 miljarder, medan KD landat på 6,7 miljarder.

– Vi kommer att fortsätta diskussionerna om hur välfärden ska få mer resurser. Det är oerhört viktigt, vi måste göra allt vad vi kan för att stoppa de nedskärningar som pågår, säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson (V).

M:s ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson menar att det spelar stor roll om pengarna till kommunerna kommer några månader före vårändringsbudgeten.

– Vi ser att det finns en majoritet i utskottet för att rikta mer resurser till välfärden. Det tycker jag är väldigt glädjande, det är ett akut läge där ute. Nu ska vi ha diskussioner med de andra partierna så får vi se hur vi kan komma vidare.

M:s ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson

M, KD, SD och V är dock inte överens om hur satsningarna ska betalas.

M vill sänka biståndet, slopa förslaget om utvecklingstid och ta bort byggsubventioner till hyresrätter. V har redan sagt nej till flera av de förslagen.

”Ställer inte upp på M:s helhet”

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) var kritisk till oppositionens agerande.

– Vi ställer ju inte upp på den helhet som M har presenterat, det är stora nedskärningar på exempelvis bostadsbyggande som vi absolut inte vill se. Däremot kommer regeringen att återkomma med besked om mer pengar till välfärden i en ordinarie process.

Varför lade ni inte mer pengar till kommunerna i den budget som gäller för i år?

– Vi ser detta som ett långsiktigt åtagande. Vi kommer fram till 2030-35 ha väsentligt ökade kostnader. Det beror på det demografiska skiftet med många fler barn och äldre. Det här ska mötas med resurser långsiktigt. Då kommer man från år till år behöva kalibrera för att hitta rätt. Men det råder ingen tvekan om att kommunerna och regionerna behöver mycket mer pengar.

Om M, KD, SD och V når enighet innan dess kan frågan komma att avgöras på nästa utskottsmöte, på torsdag i nästa vecka.

Pressen ökar på Stefan Löfven.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen