Stefan Löfven vägrar ge upp – fortsätter samtalen i tysthet

Publicerad 2018-10-22

Stefan Löfven (S) fortsätter försöken att bilda regering.

Han bjuder in alla partiledare utom Jimmie Åkesson till nya samtal – som ska ske i förtrolig ton och utan att offentliggöras förrän alla inblandade vill det.

– Jag bedömer läget som svårt och komplicerat, säger Löfven.

Ytterst lite har hittills läckt ut från hur det går med Stefan Löfvens sonderingsuppdrag.

Löfven har samtalat med alla partiledare utom Jimmie Åkesson (SD) och har även pratat med politiska företrädare på telefon. Men vad som sagts har det varit knäpptyst om.

”Samtalen bör fortsätta”

På sin pressträff efter måndagens avstämningsmöte med talmannen Andreas Norlén slog Löfven fast att han och talmannen är överens om att samtalen bör fortsätta.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ville Löfven höra talmannens inställning i frågan innan han tog ett slutligt beslut om att ta också sin andra vecka i anspråk.

– För mig finns bara en väg framåt och det är fortsatta samtal, de måste ske kontinuerligt, på olika nivåer och fram till dess att det kan presenteras en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Löfven.

Låst läge

Stefan Löfven menar att de samtal som skett har förts i en respektfull ton. Men att läget fortsatt är mycket låst och att inga direkta förhandlingar därför har kommit igång.

– Men jag bedömer ändå att det finns en ökad förståelse för varandras positioner.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Samtidigt bjuder nu Stefan Löfven in alla partiledare i de rödgröna och de borgerliga partierna. Därmed stänger han även denna gång ute Jimmie Åkesson (SD).

Vad som sägs i de förnyade samtalen kommer han dock inte säga något om förrän alla inblandade är med på det.

Måste lösa upp knutar

Enligt Löfven är positionerna mellan partierna fortsatt samma som tidigare. Men trots att han betecknar läget som ”svårt och komplicerat” menar han att partiledarna är överens om att det är de som måste lösa upp de låsta knutarna – inte talmannen.

Löfven säger också att ju fler samtal som förs desto större kunskaper får partierna om varandras positioner, vilket kan vara till nytta för själva regeringsbildningen.

Även talmannen Andreas Norlén beskriver läget som komplicerat och menar att regeringsprocessen måste få ta tid.

– Tidsaspekten är viktig men det är också viktigt att ha respekt för att partiernas arbete kan ta viss tid. Sonderingsuppdrag som verktyg i regeringsbildningsprocesser har använts av talmän sedan 1976. Även jag har valt att följa praxis och ge denna ram för partiernas samtal, säger han.

Uppdraget först till M-ledaren

S-ledaren är sedan den 25 september statsminister i en övergångsregering. Detta eftersom en majoritet av riksdagens ledamöter röstade ned honom i kammaren.

Uppdraget att sondera för en ny regering gick inledningsvis till M-ledaren Ulf Kristersson.

Men efter att han misslyckats gick bollen över till Stefan Löfven, som nu alltså avverkat den första av sina två veckor till att försöka få ihop ett regeringsunderlag.

Talmannen är den som styr processen kring regeringsbildningen. Om fyra försök att bilda regering röstas ned i riksdagen blir det nyval (”extra val”).

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!