M-förslaget: 22 miljarder i sänkt skatt

Publicerad 2017-05-03

Moderaterna föreslår skattesänkningar för de som jobbar på 22 miljarder kronor nästa år.

Det är den största skattesänkningen sedan jobbskatteavdraget infördes 2006.

– Arbetslinjen måste utvecklas, inte avvecklas, säger Anna Kinberg Batra.

Moderaterna presenterar i sin ekonomiska vårmotion ett reformpaket på 37 miljarder kronor för "jobb och trygghet".

Partiet föreslår bland annat skattesänkningar för de som jobbar på 22 miljarder kronor nästa år. Skattesänkningen sägs vara inriktad på låga inkomster, som skulle få den procentuellt största sänkningen. Sänkningen trappas sedan av ju högre inkomst man har.

– Arbetslinjen måste utvecklas, inte avvecklas. Det måste alltid löna sig bättre att jobba än att inte göra det. Alla som sliter och gör rätt för sig ska faktiskt kunna känna att det ger effekt, säger partiledaren Anna Kinberg Batra.

I kronor och ören blir dock skattesänkningen högre för de som tjänar mer.

– Det är störst sänkning i andel och procent för de som tjänar minst, men även lärare får med vårt förslag 500 kronor mer i månaden. Jag tycker det är rätt och viktigt. Det är därifrån, från när folk jobbar, som resurserna kommer till välfärden och tryggheten, säger Kinberg Batra.

Vill skära i a-kassan

Moderaterna föreslår vidare en reform av försörjningsstödet med ökade krav på motprestation. Man vill införa ett bidragstak.

Den största besparingen i vårmotionen, drygt 5,5 miljarder kronor nästa år, gör man genom att skära i arbetslöshetsförsäkringen. M vill korta tiden man kan ha a-kassa och sänka taket i ersättningen till 760 kronor de första hundra dagarna, för att efter det trappa ned till 680 kronor per dag.

– A-kassan ska vara en omställningsförsäkring och det ska alltid löna sig bättre att jobba. Jag tycker det är ett problem att det är för många som är kvar för länge i aktivitetsersättning och fastnar i olika åtgärder i stället för att komma i arbete, säger Kinberg Batra

Sänkt skatt och sänkta tak i a-kassan, är inte det något vi känner igen från M från 2006?

– Jag tycker man ska ompröva det som inte funkar, men man ska utveckla det som funkar och ger effekt. Både sänkt skatt på vanliga och låga inkomster och reformerna i a-kassan är sådant som har tydliga jobbeffekter.

Kinberg Batra kunde i dag inte ge besked om när det kommer fler gemensamma besked från Allianspartierna, som är splittrade i frågan om huruvida man ska gå fram med en samlad budget före valet eller inte.

– Jag tycker att de vore bra om vi så snart som möjligt kunde ge gemensamma besked även om jobbpolitik och ekonomisk politik, säger hon.

Muf är nöjda

Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, har tidigare varit kritisk mot partiledningen i M. Men i dag är han nöjd.

– Vi tycker det är bra att man återgår till arbetslinjen så att M på allvar kan bli ett riktigt arbetarparti. Nu börjar politiken och kommunikationen bli sammanhållen. Det är jobben och arbetslinjen som är vår i särklass viktigaste fråga, säger han.

Framöver hoppas Dousa att partiet vågar gå fram med reformer kring arbetsrätten.

– Jag vill framför allt se en uppluckring av Lagen om anställningsskydd. Det räcker inte med att det på kontot lönar sig mer att jobba än att leva på bidrag. Det måste också växa till den typen av jobb för att särskilt unga och nyanlända ska ta sig in på arbetsmarknaden.

Men hos TCO, den fackliga centralorganisationen för tjänstemannafacken, är man inte alls nöjda.

– Moderaterna är inne på en farlig väg om a-kassan. Trots den höjning av taket som gjordes 2015 är det bara omkring var femte av TCO-förbundens medlemmar som får ut 80 procent av sin tidigare lön från arbetslöshetsförsäkringen. Det talar snarare för behovet av att fortsätta höja taket. Att föreslå en sänkning är därför ett direkt slag mot medelklassen och deras möjlighet att så smärtfritt som möjligt ställa om till ett nytt jobb, säger ordförande Eva Nordmark.

ANNONS