Åkesson om kritiserade SD-filmen: Är det här på riktigt?

Uppdaterad 2018-05-16 | Publicerad 2018-04-18

Här skrattar Jimmie Åkesson åt sin SD-kollega - lokaltoppen Nils Sjöqvist Axelson.

– Är det här på riktigt, säger han i Aftonbladets ”Partiprogrammet”.

Han duckar samtidigt frågor om Växjöpolitikerns framtid.

SD-politikern Nils Sjöqvist Axelson, ordförande i Växjö, har uppmärksammats i samband med en film på nätet där han talar om att rädda nationen och hyllar Vladimir Putin. I filmen står han framför Kronobergs slottsruin i Växjö och skriker ut sitt budskap på engelska. Nils Sjöqvist Axelson har också rört sig i högerextrema kretsar - nyligen var han med i kroppsbyggargruppen The Northern Brothers som ligger bakom filmen.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson gästade Aftonbladets ”Partiprogrammet” på onsdagskvällen kunde han inte svara på om Växjöpolitikerns agerande är förenligt med partiets värderingar.

– Jag har jättesvårt att ta det på allvar, är det på riktigt? Det är obegripligt, sa han.

Vad tycker du om det här?

– Jag har inte lyssnat på budskapet, det döljs rätt rejält av bildspråket, säger han.

– Jag har träffat Nils nyligen och jag blev väldigt förvånad när jag såg det här, han stod inte och spände musklerna då.

SD:s medlemsutskott utreder för tillfället Nils Sjöqvist Axelson. Åkesson vill inte uttala sig om hans framtid innan den är färdig. Däremot säger han:

– Hyser man rasideologiska värderingar, då ska man inte vara med i vårt parti.

Under utfrågningen pressades Åkesson också om det stora antalet avhopp från Sverigedemokraterna. Flera tidigare företrädarna har gått över till det nystartade partiet ”Alternativ för Sverige”, bland andra den tidigare partiledaren Mikael Jansson.

Jimmie Åkesson skräder inte orden när han ska uttala sig om partiet:

– Det är en ren hämndaktion.

På frågan om han ser Alternativ för Sverige som ett hot ger han ett motstridiga svar. Han tror att SD kan uppfattas som mer statsbärande och rumsrena om partiet växer - samtidigt ser han också en fara.

– Lyckas de skrapa ihop några procent, och det får till följd att Löfven kan sitta kvar, skulle det vara olyckligt, säger han.

Inför höstens val sitter SD i en position där de med stor sannolikhet kan fälla både en möjlig Socialdemokratisk regering och en Alliansregering. Åkesson sa i Partiprogrammet att han ser Moderaterna som den mest troliga samarbetspartnern för hans eget parti. Samtidigt säger han att det är Socialdemokraterna som infört de hårdaste restriktionerna vad det gäller invandring.

Oavsett vilka han eventuellt kommer stödja är han tydlig med att det kommer krävas förhandlingar.

– Vi kommer ställa krav på en moderatledd regeringskonstellation eller en socialdemokratisk regeringskonstellation.

På frågan vilken ministerpost han skulle vilja ha i en möjlig samarbetsregering säger han:

– Då siktar jag på statsministerposten.