Slut på sötebrödsdagar i Portugal

Publicerad 2019-05-16

BRYSSEL. Svenska pensionärer som bosatt sig i Portugal har kunnat leva gott då de kunnat ta ut tjänstepension från privata arbetsgivare helt skattefritt.

Men i dag skrevs ett nytt avtal länderna emellan som innebär att det är slut på sötebrödsdagarna.

– Det handlar om rättvisa, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

De senaste åren har en långdragen diskussion pågått om reglerna för svenska pensionärer som bosatt sig i Portugal.

Flera tusen svenskar har där kunnat leva extra gott då de kunnat ta ut tjänstepension från privata arbetsgivare eller fallskärm helt skattefritt.

Det har irriterat den svenska regeringen som länge försökt täppa till den lucka i avtalet som man ansett vara orättvis.

Täpper till lucka i avtal med Portugal

När finansminister Magdalena Andersson (S) besökte Bryssel under torsdagen berättade hon att man nu nått en framgång. På plats hade hon skrivit under ett nytt avtal med portugiserna som täpper till luckan.

– Det var aldrig avsett att det skulle vara på det här sättet. Vi hade ett skatteavtal med Portugal, sedan ändrade de sin lagstiftning som gjorde att den uppstod.

– Det handlar om rättvisa. Vanligt folk som har jobbat ett helt liv, de betalar skatt i Sverige. Det ska så klart folk med privat tjänstepensionsförsäkring eller stora fallskärmar också göra det om de bor i Portugal, säger hon.

Finansministern hoppas att det nya avtalet ska kunna börja gälla från 1 januari 2020. Fram till 2023 kommer Sverige att ta ut skatten av de svenskar som i dag bor i Portugal och inte betalar någon.

”Verkligen kämpat”

Men om Portugal inför en egen beskattning på området, oavsett nivå, kommer pengarna gå till den portugisiska statskassan. Först efter 1 januari 2023 kan Sverige ”toppa upp” till den svenska skattenivån och ta ut mellanskillnaden.

Magdalena Andersson var i dag mycket nöjd.

– Jag har ju verkligen kämpat mycket för det här och legat på för att vi ska få till stånd den här förändringen.

Varför har det tagit så lång tid?

– Jag tycker också att det tagit för lång tid. Det fungerar lite olika i olika länder. Men nu har vi äntligen lyckats skriva under det här.

Vad säger du till de som tjänat på den här luckan?

– Det här har ju varit en lång debatt, det är nog ingen om är överraskad över att det här kommer. Det har varit välkänt att vi från svensk sida legat på för att få till den här förändringen.

ANNONS