Hon får skulden för S-krisen ”Måste bort”

Uppdaterad 2019-10-12 | Publicerad 2019-10-11

Missnöjet växer inom Socialdemokraterna.

Enligt Aftonbladets källor kan partisekreteraren Lena Rådström Baastad få ta smällen för det låga opinionsstödet och frustrationen kring Januariavtalet.

I största hemlighet smids nu planer för hur hon ska manövreras bort.

Flera opinionsmätningar har den senaste tiden visat att Socialdemokraterna riskerar att förlora positionen som Sveriges största parti – till Sverigedemokraterna.

Efter att regeringen presenterade sin första budget för mandatperioden har siffrorna fortsatt att peka nedåt. Det har utlöst en stor rädsla där partiföreträdare på alla nivåer nu efterlyser en tydlig plan för hur krisen ska hanteras.

Det stora problemet, uppger flera uppgiftslämnare inom både S och LO-förbunden, är att det i dag inte finns någon som talar för det socialdemokratiska partiet när regeringen, inom ramen för Januariavtalet, driver en politik som ligger långt ifrån det gräsrötterna egentligen vill ha.

”Strutsmentalitet”

Stefan Löfven tog själv upp frågan på S-kongressen i mars.

– När politikens realiteter kräver kompromisser, är det än viktigare att visa att vårt hjärta sitter till vänster, att vår ideologiska kompass är riktad mot jämlikhet och solidaritet.

Men flera källor med insyn uppger för Aftonbladet att man inte upplever att partiledningen tar den senaste tidens problem på allvar.

– Det är lite strutsmentalitet, enligt ledningen finns ingen kris. Det är en signal som sprider oro i hela partiet, säger en S-källa.

Kritiken riktas både mot statsminister Stefan Löfven och partisekreteraren Lena Rådström Baastad. Men källorna framhåller att Löfven klarar sig undan den värsta stormen eftersom han ses som en förutsättning för att S kan regera vidare.

– Januariavtalet är så intimt förknippat med Löfven. Går han, ryker avtalet, säger en av dem.

Har stöd av Löfven

Den som i stället får bära hundhuvudet är Lena Rådström Baastad, som det finns ett utbrett missnöje med. Det har funnits kritik mot henne tidigare, men nu har den ökat i styrka.

– Vi skulle vinna på att ha en partisekreterare som är stridbar, som syns. Det behövs någon som pratar för partiet och till och med kan kritisera regeringen, säger en uppgiftslämnare.

I delar av S pågår just nu diskussionen kring vilken strategi man ska använda för att fälla partisekreteraren. Missnöjet har också vädrats på riksdagsgruppen och i lokala distriktsstyrelser runt om i landet.

Men ännu är det ingen som har vågat gå ut och öppet kräva Rådström Baastads avgång. Hon uppges fortfarande ha starkt stöd av Stefan Löfven.

S har en historia av partisekreterare som på olika sätt väckt uppmärksamhet. Det har handlat om allt från Sten Andersson och Bo Toresson förr om åren till Marita Ulvskog, Lars Stjernkvist och Ibrahim Baylan på senare tid.

Men ingen av dem har behövt hantera partiet i ett så komplicerat parlamentariskt läge som i dag.

”Lätt att kritisera”

Lena Rådström Baastad kommenterar kritiken i ett mejl. Hon säger ingenting om missnöjet med henne själv, men menar att S har ett tufft år bakom sig.

– Jag delar självklart bedömningen att vi som parti måste synas ännu mer, säger hon.

– Framför allt i relation till regeringen. Att vara tydlig politiskt blir såklart extra viktigt när vi måste göra kompromisser inom ramen för Januariavtalet. Vi måste gemensamt bli bättre på att ta hem våra segrar. Det är lätt att kritisera borttagandet av värnskatten, men uppenbarligen är vi sämre på att räkna hem tydliga socialdemokratiska segrar som bättre pensioner, mer pengar till välfärden och till kommunerna.